Jogi verseny diákoknak

Miért érdemes jelentkezni a Jogi ki mit tudra?

2017.09.27

 

Mert ilyen jellegű versenyen eddig nem vehettél részt, a Jogaink egyesület első alkalommal szervezi meg a diákoknak szóló jogi versenyt.

Érdekes feladatokat és kérdéseket fogtok kapni és igérjük, hogy szorakoztató lesz.

Nem kell előzetesen készülni a versenyre, a feladatok megoldására szinte két hét áll majd rendelkezésetekre és bármilyen segédeszközt használhattok.

Csapatban dolgozhattok.

A kérdések megválaszolása során érdekes jogi dolgoknak kell majd utánanéznetek, amelyek biztosan eddig is foglalkoztattak, de nem volt alkalmatok választ kapni rá.

A verseny során megtudhatjátok, hogy milyen jogai vannak a diákoknak, mit kell tudni, ha megállít a rendőr vagy a buszon az ellenőr, hány éves kortól nem büntetik, ha valaki szexuális kapcsolatot létesít, mikor és milyen esetekben dönthettek a szűlők beleegyezése nélkül, hány éves kortól lehet munkát vállalni, vagy mi történik, ha nem fizetsz ki egy büntetést? Ilyen és hasonló jogi kérdésekre fogjuk együtt megtalálni a választ.

A döntőben egy nagy közös pizzázásra kerül majd sor.

Eljátszunk majd egy bírósági tárgyalást, ahol különbőző szerepekben is kiprobálhatod magad, lehetsz te a bíró, aki a döntést kell hozza, lehetsz ügyvéd vagy akár ügyész.

Érdekes nyereményekben lehet része azoknak, akik ügyesen teljesítenek. A nyeremények közül említjük például a bíróságlátogatást, amikor a nyertes csapatot elvisszük egy igazi bírósági tárgyalásra, ügyvédi iroda látogatása, ahol betekíntést nyerhettek egy ügyvéd mindennapjaiba és arra is lehetőség lesz, hogy kérdéseket feltegyetek.  Ugyanakkor, nyerhettek kalandpark belépőt, EMI-táborba hetijegyet, lengőágyat, hátizsákot és még sok más meglepetés is rátok vár.

Jelentkezzetek okt. 7-ig! :)

További hírek

A Mi leszek, ha nagy leszek? rendezvény  utolsó helyszíne Kolozsvár volt, amelynek megrendezésére november 25.-én került sor, Magyarország kolozsvári Főkonzulátusán. Összesen 98-an regisztráltak, köztük egyaránt voltak licisták és egyetemisták is.
       Jogpalánták: Nekünk tetszett, hogy spontán volt az egész, nem volt annyira stresszes, mint egy verseny szokott lenni. Nem éreztük, hogy most verseny van és teljesíteni kell, hanem inkább laza volt, főleg a bírósági tárgyalás, közösségben éreztük magunkat. Szerintünk a versenynek van jövője és létjogosultsága, sikerült közelebb hozni a jogi világot, közösségépítő jellege volt és pozitívnak tartjuk a közösség felelősségtudatának a megerősítését.
A hétvégén zajlott a Jogaink egyesület által meghírdetett Jogi ki mit tud? verseny döntője. A verseny első fordulójára 99 diák jelentkezett, 3 fős csapatokban. A jelentkezők Erdély különböző városaiból érkeztek, Kolozsvárról, Tordáról, Szamosújvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Szászrégenből és Sepsiszentgyörgyről.