Adó ki nem fizetése

Kérdés 

Abban az esetben ha nem fizettem ki az autóm utáni adót milyen büntetésre számíthatok? 

Válasz 

A gépjármű adó teljes kifizetésére az adó törvény két határidőt tűz ki. Az adó felét március 31-ig, míg a fennmaradó összeget szeptember 30-ig köteles kifizetni a tulajdonos. Abban az esetben ha a kifizetés nem történik meg, vagy a határidők nem lettek betartva, napi késedelmi díj, valamint kamat megfizetésére lesz kötelezve a tulajdonos. Ezen összegek automatikusan hozzáadódnak a kifizetendő adóhoz a nélkül, hogy a tulajdonos értesítve lenne a büntetés, valamint a kamat fizetésének kötelességeről.

A helyi adó hivatalok már az első határidő lejárta, március 31, után felszólíthatják a gépjármű tulajdonosát arra, hogy az adó első részletét fizesse be. E felszólítás alapján a kötelezettnek 30 napja van arra, hogy az elmulasztott díjat maradéktalanul befizesse. Ellenkező esetben a helyi hivatalnak jogában áll kérelmezni a kötelezett bankszámlájának zárolását, a gépjármű tulajdonos jövedelmének az 1/3 a hivatalhoz való utalásást, mindaddig amig az adó, valmint a késedelmi díj és a kamat nem térülnek meg. A hivatal egy másik eszköze arra, hogy a befizetendő összeget megtérítse az, hogy kéri a kényszervégrehajtási eljárás megindítását, amelynek keretében a gépjármű értékesítésre kerül, s az így nyert összeget használja fel az adó és késedelmi kamat és díj megfizetésére. Az ebben az eljárásban esetlegesen fennmaradó összeget a gépjármű tulajdonosnak visszaszolgáltatja.

További kérdések

Egy egyesület köteles rádió es tv illetéket fizetni? Abban az esetben, ha nem köteles, de ezt évek óta a kiállított számlák alapján kifizette, visszaigényelheti ezt az illetéket? ha igen, akkor ezt kitől kell igényelje az Electricatol vagy román rádió és tv társaságtól?

Szeretnék egyetem mellett freelancerként dolgozni különböző oldalakon. Innen a bankszámlámra bevétel jönne. Ezt hogy kell elszámoljam? Feltétlenül szükségem van ezért cégre? Adózással kapcsolatban mik a teendőim?