Adózás külföldön szerzett jövedelem esteén

Kérdés 

 Magyarországi kötvényeink vannak, 2013-tól. Ezek után a bank minden évben kétszer fizet kamatot. Tavaly az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) értesitett, hogy 2013-tól 16%-os adót kell fizessünk a kötvényekre, aminek összege szinte 7000 lej. Sajnos mi megbiztunk a bankban, aki megigérte, hogy levonják az adót magyarba. De nem igy lett, hanem a magyar Adóhivatalba küldték adatainkat, akik továbbitották a román Adóhivatalnak. Mi fellebeztünk, de még nem kaptunk választ. Törvényes a magyar adóhivatal részéről hogy kiszolgáltatja az adatainkat?

Válasz 

A román adótörvény meghatározza a Románia területén adóköteles személyek körét. Ezeknek a személyeknek teljesiteniuk kell legalább egy feltételt a következők közül:

  • romániai lakhellyel rendelkeznek
  • a legfőbb megélhetési forrásuk Románia területén található
  • egy egymást követő 12 hónapban legkevesebb 183 napot Romániai területén tartózkodnak
  • külföldre kirendelt állami alkalmazottak vagy tisztségviselők

Ha egy személy valamelyk feltételt teljesiti, akkor az összes jövedelmét a romániai törvények szerint kell megadózza, még akkor is ha a jövedelem forrása külföldön található. Egy európai szabvány szerint annak az országnak ahol a jövedelem forrása található, kötelessége azzal a tagállammal felvenni a kapcsolatot amelyhez adózási szempontból a személy tartozik. Igy az adózás abban a tagállamban történik meg, ahova az adózni köteles személy tartozik, az Ön esetében Romániában. Ez az intézkedés az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik, minden országnak kötelessége értesiteni és az adózást átengedni annak az országnak ahova a személy tartozik.

További kérdések

Egy egyesület köteles rádió es tv illetéket fizetni? Abban az esetben, ha nem köteles, de ezt évek óta a kiállított számlák alapján kifizette, visszaigényelheti ezt az illetéket? ha igen, akkor ezt kitől kell igényelje az Electricatol vagy román rádió és tv társaságtól?

Szeretnék egyetem mellett freelancerként dolgozni különböző oldalakon. Innen a bankszámlámra bevétel jönne. Ezt hogy kell elszámoljam? Feltétlenül szükségem van ezért cégre? Adózással kapcsolatban mik a teendőim?