Freelancer adózás

Kérdés 

Szeretnék egyetem mellett freelancerként dolgozni különböző oldalakon. Innen a bankszámlámra bevétel jönne. Ezt hogy kell elszámoljam? Feltétlenül szükségem van ezért cégre? Adózással kapcsolatban mik a teendőim?

Válasz 

Az adótörvénykönyv 58. Cikkelye alapján az a fizikai személy, aki Romániában rezidens, tehát lakhellyel rendelkezik, és jövedelmet valósít meg, adózandó személynek számít.

Aki freelancerként dolgozik, többnyire szolgáltatást végez (kivételt képez a szerzői munka, mert azután szerzői jogdíjat kell fizetni stb.). Bármilyen szolgáltatás végzéséhez Romániában egy regisztrált jogi forma szükséges. Tehát amennyiben az Ön által végzett tevékenység periodikus tehát nem egyszeri vagy kétszeri alkalomról van szó, egy egyéni vállalkozás, vagy más társasági forma indítása feltétlenül szükséges.

Az egyéni vállalkozó és az engedélyezett fizikai személy, vállalkozása számára egyszerűsített könyvelést vezet. Jövedelme után adót és szociális járulékokat fizet. A nyereségadó a nettó jövedelem 16% (de lehet jövedelmi norma alapú is), a befizetendő járulékok: 31,3 % szociális hozzájárulási adó, 5,5% egészségbiztosítási járulék, 0,85% szabadsághoz és a járulékalaphoz való hozzájárulás.  

Ha nem az egyéni vállalkozás mellet dönt, választhatja a korlátolt felelősségű társaságot. A kereskedelmi társaságok esetében többfajta adóforma létezik, amelyet nem szabadon lehet megválasztani, hanem a cég árbevétele, éves forgalma határozza meg.

Ha a cég évi forgalma 500.000 eurónál kisebb, akkor mikro vállalatról beszélünk, amely a következőképpen fizet adót: 1%,2% vagy 3% annak függvényében, hogy hány alkalmazottja van, és 5% osztalékadó. Ha a forgalma 500.000 eurónál nagyobb a fizetendő adó: 16% jövedelemadó és 19% általános forgalmi adó (TVA)- ha évi 220 ezer lej feletti a forgalma.

Amennyiben a jövedelmet külföldről valósítja meg, más lejelentési kötelezettségek is vannak a Pénzügy felé. Többek közt ki kell váltani a speciális TVA- kódot az ilyen tranzakciókra, a 091-es formanyomtatvánnyal.

 

További kérdések

Egy egyesület köteles rádió es tv illetéket fizetni? Abban az esetben, ha nem köteles, de ezt évek óta a kiállított számlák alapján kifizette, visszaigényelheti ezt az illetéket? ha igen, akkor ezt kitől kell igényelje az Electricatol vagy román rádió és tv társaságtól?

Abban az esetben ha nem fizettem ki az autóm utáni adót milyen büntetésre számíthatok?