TV és rádió adó egyesületek esetében

Kérdés 

Egy egyesület köteles rádió es tv illetéket fizetni? Abban az esetben, ha nem köteles, de ezt évek óta a kiállított számlák alapján kifizette, visszaigényelheti ezt az illetéket? ha igen, akkor ezt kitől kell igényelje az Electricatol vagy román rádió és tv társaságtól?

Válasz 

Az 1/2017-es törvény életbelépése óta (2017. február 1), teljesen eltörölték a TV és Rádió illetéket úgy a fizikai személyek, mint a jogi személyek részéről. Az Alapítványok és Egyesületek a 41/1994-es Törvény értelmében mentesültek ezen illeték fizetése alól már az ezt megelőző időszakban is. Amennyiben erre az időszakra az Egyesület fizette a TV és Rádió adót, akkor az bírósági úton visszaigényelhető maximum 3 évre visszamenőleg. Az adót a Román rádió és tv társaságtól kell visszaigényelni, de mivel az Electrica számláin jelent meg, ezt a társaságot is perbe kell hívni

További kérdések

Szeretnék egyetem mellett freelancerként dolgozni különböző oldalakon. Innen a bankszámlámra bevétel jönne. Ezt hogy kell elszámoljam? Feltétlenül szükségem van ezért cégre? Adózással kapcsolatban mik a teendőim?

Abban az esetben ha nem fizettem ki az autóm utáni adót milyen büntetésre számíthatok?