Ez zsarolás?

Kérdés 

Több rokonommal együtt birtoklunk egy tömbházlakást, ami öröklés révén került a birtokunkba. A hagyatéki tárgyaláson megállapodtunk abban, hogy ugyan az elhunyt nem hagyott hátra jogilag érvényes végrendeletet, de mindannyiunk által ismert és elismert kézírásával megírta, hogy azt kire-kire milyen arányban hagyja. Mivel ez az elosztás eltér attól, amit a törvény elõír olyan esetekre, amikor nincs érvényes végrendelet, ezért közjegyzõ elött hiteles megállapodást írtunk alá arról, hogy az eladandó lakás árát milyen arányban osztjuk el egymás között.

Amikor azonban az lakás eladására került volna sor, egyik rokon kijelentette, hogy csak akkor írja alá az adásvételi szerzõdést, ha a megállapodottnál többet (egészen pontosan az összeg ötszörösét) kap. Így az eladás pillanatnyilag kútba esett. Kérdésem az, hogy mit lehet tenni ebben az esetben? Tekinthetõ-e ez a Btk. 207. cikkelyében leírt zsarolásnak, tehetünk-e az illetõ ellen szükség esetén büntetõ panaszt?

Válasz 

Amennyiben a hagyatéki eljárást lejáratták, akkor Önök már nem birtokosai, hanem közös tulajdonosai annak az ingatlannak, azokban a hányadrészekben, ahogyan megállapodtak a közjegyzői aktában. A polgári törvénykönyv előírja, hogy senki sem kötelezhető, hogy közös tulajdonjogban maradjon másokkal. Amennyiben a közös tulajdont el szeretnék adni, közös megegyezés szükséges. Ha a közös megegyezés nem született meg, akkor peres úton, a bíróság bizonyos esetekben az ellenkező fél akaratát helyettesítheti. Tehát ha bizonyítni tudják, hogy az egyik örökös rosszindulatúan, indokolatlanul akadályozza az adásvétel megszületését akkor bírósághoz lehet fordulni, hogy az adásvétel mégis létre tudjon jönni.

Ami nem pontosan derül ki az Ön által felvázolt tényállásból az az, hogy a megítélt hányaddal nem ért egyet az örökös, vagy az ingatlanért felajánlott vételi árral, és ebből adódóan a ráeső résszel. Természetesen, ha az ingatlan értékesítése piaci ár alatt történne, akkor egyik közös tulajdonos sem kötelezhető, hogy elfogadjon egy kisebb értéket.

A megoldást polgári peres úton kell keresni. Ebben az esetben ugyanis büntető feljelentést zsarolásért nem lehet tenni.

 

További kérdések

A kiskorúak felelnek lopásért?

Létezik halálbüntetés Romániában?