Állami gondozás-megtudhatom-e kik a szüleim?

Kérdés 

Saját magamal kapcsolatban, hogy, mióta vagyok állami gondozott kik a szüleim miért kerültem be arról nekem szabad e tudnom vagy, van e jogom kikérni az állami intézettöl a papírjaimat. Valamint ha volt fiatal koromban orvosi kezelésem azokat ki kérhetem-e? Olyan persze nem érdekel hogy mennyibe kerültem az intézetnek, csakis az én személyes magánéleti irataim és orvosi papírjaim.

Válasz 

A gyermek jogairól szóló gyerekvédelmi törvény, valamint az ENSZ Gyermek Jogairól Szóló Egyezmény előírja, hogy minden olyan gyermek, aki ideiglenesen vagy véglegesen meg van fosztva a családi környezettől, vagy aki a saját érdekében nem hagyható ebben a környezetben, jogosult az állam különleges védelmére. Ez a védelem történhet családnál való elhelyezés formájában, örökbefogadással vagy megfelelő gyerekintézményekben való elhelyezés által.

Minden egyes esetben az illetékes Gyerekvédelmi szerv és bíróságok a gyerek legfelsőbb érdekeit figyelembe véve döntenek a megfelelő intézkedésekről.  Az intézkedés meghozása után szigorú szabályzás létezik ennek kivitelezése és betartását illetően.

Minden fizikai személynek természetesen joga van tudni, hogy kik a szülei, honnan származik, mióta állami gondozott adott esetben, és minden az egészégével kapcsolatos információhoz is joga van.

Ezeket az információkat, csak indokolt esetben - a személy védelme érdekében- bizonyos ideig zárolhatják vagy korlátozhatják. Az állami gondozottak esetében legkésőbb 18 éves koráig. Ameddig speciális védelem alatt áll egy gyermek addig a gyermekjogi képviselők gondoskodnak a gyermekek jogainak érvényesüléséről. Ha felnőtté válik az állami gondozott, és nem indokolt a további segítségnyújtás, az illető személy az intézettől kikérheti a személyéről szóló információkat, adatokat. 

További kérdések

Ha a bírósági határozatban meg van jelölve a fizetendő gyerektartás forintba való összege, valamint egy bizonyos százalék is, s az apa a forintba meghatározott összeget fizeti, akkor lehet-e a gyerektartás növelését kérni, és e követelés a bíróságon mennyire kaphat jogerőt, ha az apa külföldre sz

Az elmúlt években jelent meg olyan törvény, amely szerint a 2009. szeptember 1- 2011. szeptember 1. közötti időszakban töltött gyermeknevelési szabadság évei nem számítanak be a tanügyi régiségbe?