Eltartási kötelezettség elmúlasztása

Kérdés 

Mi a teendő abban az esetben, ha a bíróság által megállapított gyerektartás összegét a kötelezett fél nem teljesíti?

Válasz 

Több jogi lépést is tehetünk abban az esetben, ha a kötelezett fél nem fizeti időben vagy elmulassza fizetni az eltartás havonta fizetendő összegét:

  1. Felszólító levélben hívjuk fel a figyelmét arra, hogy ha továbbra is elmulassza a kötelezettségét, családelhagyás miatt fogunk panaszt tenni ellene a rendőrségen. A családelhagyás az a bűncselekmény, amely során az eltartásra kötelezett fél három hónapnál több ideig nem fizeti az eltartás összegét.
  2.  Ha van egy határozatunk és tudomásunk van róla, hogy a kötelezett félnek javai vagy jövedelme van, végrehajtóhoz is fordulhatunk. Ebben az esetben a végrehajtás költségeit mi kell megelőlegezzük.
  3. Családelhagyás elkövetése miatt panaszt teszünk ellene a rendőrségen. Ha az ügyben folytatott nyomozás során kiderül, hogy a kötelezett fél valóban 3 hónapnál több ideig nem fizetett gyerektartást, akkor családelhagyás miatt indul ellene eljárás, amely során a bíróság az elmaradt összeg kifizetésére is kötelezni fogja.

További kérdések

Saját magamal kapcsolatban, hogy, mióta vagyok állami gondozott kik a szüleim miért kerültem be arról nekem szabad e tudnom vagy, van e jogom kikérni az állami intézettöl a papírjaimat. Valamint ha volt fiatal koromban orvosi kezelésem azokat ki kérhetem-e?

Ha a bírósági határozatban meg van jelölve a fizetendő gyerektartás forintba való összege, valamint egy bizonyos százalék is, s az apa a forintba meghatározott összeget fizeti, akkor lehet-e a gyerektartás növelését kérni, és e követelés a bíróságon mennyire kaphat jogerőt, ha az apa külföldre sz