Súlyos kérdésem volna.

Kérdés 

Ha a bírósági határozatban meg van jelölve a fizetendő gyerektartás forintba való összege, valamint egy bizonyos százalék is, s az apa a forintba meghatározott összeget fizeti, akkor lehet-e a gyerektartás növelését kérni, és e követelés a bíróságon mennyire kaphat jogerőt, ha az apa külföldre szeretne menni adóságai törlesztése miatt?

Válasz 

A kérdésre csak a romániai jogszabályok szerint áll módunkban válaszolni, tájékoztatást nyújtani.

A romániai szabályozás szerint a gyermektartás összege abban az esetben módosítható, növelhető, csökkentehő akár meg is szüntethető, ha egy olyan esemény következik be, amely kihatással van a gyerektartást fizető fél anyagi helyzetére, vagy az eltartott fél szükségleteiben történik változás. Jelen esetben akkor igényelhető a gyerektartás növelése, ha az apa jövedelme megnövekedett vagy ha a gyermek/gyermekek ellátáshoz szükséges összege gyarapodott.

Abban az esetben azonban, ha a gyerektartás egy, a bíróság által megjelölt, fix összegben van meghatározva, nem a fizetésnek valamely hányadosa alapján, akkor ez az összeg három havonta, az infláció függvényében változik. Az inflációhoz való igazítását az összegnek azonban a bírosági úton kérvényezni kell. Viszont, mivel ebben az esteben a gyermektartás, a bíróság által meghatározott összeg, a fizetés valamely százaléka alapján van meghatározva, nem kérvényezhető az e fajta, az infláció függvényében történő növelés. Azonban, ha az édesapa jövedelmében történt változás, vagy a gyermek/gyermekek ellátásához szükséges összeg megnövekedett, a bíróság, a körülmények megváltozásnak bebizonyítása után, megnöveli a gyermektartás összegét.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a gyermektartás összegének megszabásakor a polgári törvénykönyv felső határokat is szab, amelyek az eltartó fél nettó jövedelmének alapján kerülnek meghatározásra. Így abban az esetben ha a gyermektartás csak egy gyermekre vonatkozik akkor a megszabott összeg nem haladhatja meg az eltartó személy, az apa, nettó jövedelmének egy negyedét, ha két gyermek eltartására köteles, akkor a nettó jövedelem egy harmadát, míg ha három vagy több gyermek kerül eltartásra, akkor a nettó jövedelme felét. 

További kérdések

Saját magamal kapcsolatban, hogy, mióta vagyok állami gondozott kik a szüleim miért kerültem be arról nekem szabad e tudnom vagy, van e jogom kikérni az állami intézettöl a papírjaimat. Valamint ha volt fiatal koromban orvosi kezelésem azokat ki kérhetem-e?

Az elmúlt években jelent meg olyan törvény, amely szerint a 2009. szeptember 1- 2011. szeptember 1. közötti időszakban töltött gyermeknevelési szabadság évei nem számítanak be a tanügyi régiségbe?