Fontos kérdések

Kérdés 

Üdv, polgári per esetében a jegyzőkönyvet a bíróság 8 napon belül köteles kiküldeni postán? Szabálysértési ügyben az eljárás alá vontat és a tanúkat külön vagy együtt kell behívni a tárgyalásra?
A tárgyaláson az eljárás alá volt rokona, élettársa jelen lehet megkérdezés nélkül? Határozatot ilyen szabálysétési ügyekben hány napon belül kell megkapnia a tanúknak? 

Válasz 

Először is, nincs konkrétan meghatározva, hogy mennyi időn belül kell kiküldeni a jegyzőkönyvet, sőt a bíróság nem köteles a jegyzőkönyvet kiküldeni.A  felperes/alperes valamint a tanúk egyszerre is résztvehetnek a tárgyaláson, hisz az a fél, aki a tanú kihallgatását kérte, bizonyos esetben kérdéseket is feltehet neki.A tanúkat viszont külön-külön fogják meghallgatni.Mivel a tárgyalások nyilvánosak, bárki jelen lehet .

Hivatali kötelesség a feleket értesíteni a végleges határozatról , de ez nem vonatkozik a tanúra is.

További kérdések

Egy fogyasztóvédelmi hatóság egyik ügyben 2, a másik ügyben 1 e-mailt küldött egy idegennek,ám ezek az ügyek hozzám kapcsólódnak.

Egy cég már több,mint 5 éve nem küldi el a 4 db nyereménytárgyamat, ami együtt kb. 18-20 ezer Ft,ám érzelmileg nagyon megvisel a dolog, csak ígérgettek, 2016-os békéltető testületi határozatom van a fogyasztó panaszom jogosságáról. A késedelmi díjon kívül sérelemdíj is kérhető?