Mi tehető jogilag?

Kérdés 

Egy cég már több,mint 5 éve nem küldi el a 4 db nyereménytárgyamat, ami együtt kb. 18-20 ezer Ft,ám érzelmileg nagyon megvisel a dolog, csak ígérgettek, 2016-os békéltető testületi határozatom van a fogyasztó panaszom jogosságáról. A késedelmi díjon kívül sérelemdíj is kérhető? Törvényszék tárgyalja az ilyen ügyeket is?

Egy Alapítvány egy ajándékcsomagomat nem küldi el 2015. decembere óta. Fogyasztóvédelemhez fordultam, mely békéltető testülethez irányított. Az alapítvány eljárása erősen kifogásolható. Állítólag egy önkéntesük tavaly megkeresett személyesen,ám nem talált itthon. Szerintem értesítőt hagyhatott volna. Vagy nem? Munkabeli együttműködést ajánlottam föl az Alapítványnak, nem élt vele még. Mi tehető jogilag? Békéltető Testület?

Válasz 

Sérelemdíj a személyiségi jogok megsértésének következtében igényelhető. Mivel ebben az esetben nem beszélhetünk erről, ezért ez nem igényelhető.

A kártérítési kérelmek megoldásában a kártérítési összeg mértéke a mérvadó a hatáskör meghatározásában. Azok a keresetek, amelyekben az igényelt összeg kisebb mint 200.000 lej a Bíróság hatáskörébe tartoznak, az ettől nagyobb mértékű kártérítési pereket viszont már a Törvényszék köteles tárgyalni.

A második esetben az Alapítvány értesítésére vonatkozólag a saját belső szabályzatát, a nyereményre vonatkozó előírásokat köteles követni. Ennek alapján akár az értesítés hiánya is szabályos lehet.  

Ugyanakkor, mivel a fogyasztóvédelmi hatóság a békéltető testülethez irányította, ezért ezt az eljárási utat kell követni az ajándékcsomag megszerzéséhez. Azonban, az önkéntes munka elfogadására nem kötelezhető semmilyen úton az alapítvány.

További kérdések

Adott egy helyi tanács 11 tanácsossal. Egy székházat kért egy szervezet, négyen megszavazták, heten tartozkodtak. Elfogadottnak, vagy elutasítottnak tekintendő a javaslat?

  

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy indithatok-e magán vállalkozást az AFTER SCHOOL (Iskola utáni iskola) programra? Illetve angol nyelvű csoportokat szeretnék működtetni, hivatalosan.