Ingatlanjogi kérdések

Földmérés

Kimérést történt a  társtulajdonosok területén.Én középen vagyok. 

Milyen joga van a földkimérőnek,hogy építési terület mérjen ki a tulajdonomból a másik társtulajdonosom javára?

Kizárólagos használatú területem van, a szakértő állapította meg,de nem használhatom, a másik tulajdonos megteheti.

 

Úgy látom, itten megkülönböztetés van.

 

A városomban  lévő  Földhival nem ad megfelelő válaszokat.

 

Földhasználat

Több mezőgazdasági területünk van, amelyet nem használunk, de bérbe sem adtunk. Egy nagyvállalat, önkényesen és a tulajdonos beleegyezése nélkül már 5 éve felszántja, használja a földet, valószínű, hogy az APIA támogatást is felveszi. Beszéltünk a vállalat egyik képviselőjével, aki azt mondta, hogy mivel nem volt szerződés kötve a földhasználatra ezért ők csak kb fele értéket adják annak, amit, akkor adtak volna ha szerződést kötött volna apósom velük. Van jogunk arra, hogy kártérítést kérjünk azért, mert használták a földet? Jelzem, hogy az adót naprakészen apósom fizeti.  

 

Osztatlan közös terület

Oszthatatlan közös területen 3 társtulajdonos van, én középen vagyok.  Köteles vagyok- e szorgalmi jogot biztosítani, mert egy helyrajzi számon szerepel  mind a három tulajdonosnak a területe? A beépített  telekhatár melyik oldalra esik? Szerintem  a jobb oldali. Fele része beépített telekhatár, ami a szomszédnak az épülete a telekhatáron helyezkedik el. A  telekhatáron belül  indokolt- e a kerítés felhúzása? Ha igen, akkor kinek a feladata?

örökségi ügy

Az anyai nagyszüleim halála után édesanyám örökolte meg az aradi házunk egy részét, de ő nem foglalkozott ezzel. A házat kisajátítottok vagy elsajátították, de édesanyám mint örökös a tulajdonlapra került. Édesanyám évekkel ezelőtt meghalt. A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen út, hogy ez a helyzet tisztázódjon, hogy én mint fia megörököljem a házrészt vagy kivásároljam a jelenlegi használót?

Adó szociális lakás

Azzal a kerdessel fordulok onokhoz,hogy 2 honapja kaptunk egy "decizie de impunere"-t (taxa cladiri,taxa curte). Szocialis lakast -berelunk-,ami a tanacs tulajdona de ki van adva administracioba egy cegnek ahova havonta normalisan fizessuk az adot. Kezdivasarhelyen 3-4 szocialis tombhazlakasban is kaptak ilyen papirt amin az all,hogy januar elejetol kotelesek vagyunk fizetni.(junius 16.an jott a level) Tudomasom szerint,az alberlo azert fizet lakbert hogy ebbol a tulajdonos kifizesse az adot.

Határmegállapítás

2014 májusában egy földterületet vásároltam (minden hivatalos aktával rendelkezem),amit azóta sem sikerült bekertelni,mivel az egyik szomszéd azt állítja,hogy a területem egy része(kb.2 ár)az ő tulajdonát képezi.Én az ő területének(30 ár) úgymond a folytatását vásároltam meg,de a fent említett 2 ár sose tartozott oda. A szomszéd egy kézzel írott adásvételivel rendelkezik a 30 áras területről,amit csak egyik tulajdonos adott el a többi beleegyezése nélkül(a birtoklevelükön még mindig  szerepel),és  ez okból  csak kézzel írott adásvételi szerződést  tudtak kötni,ami hamisított aláírásokat tar

Autópálya építése, ingatlanok lebontása

Az eszak-erdelyi autopalya telepulesunkon-Marosbogat-athalad.Mar meghuztak egy vonalat a falu kozepen.Meg nem ertesitettek senkit hivatalosan,hogy mely hazak kerulnek lebontasra,de azt beszelik,hogy csak azokat a hazakat bontjak le,amelyek helyen halad az ut.A kozvetlen mellette levoket nem.Pedig nagyon kozel lesznek az autopalyahoz.

Mit tehetunk,mik a jogaink?Jar-e valamilyen karpotlas,azert hogy az autopalya mellett kell laknunk,vagy a szobeszed ellenere lebontasra kerulnek az autopalya melletti hazak.Kb. negy hazrol van szo,egyik a polgarmesteri hivatal.

Lakásadó

Saját tulajdonú tömbházban lévő lakásomba saját céget jelentettem be. Az új rendelkezések értelmében kell e emelt adót fizessek, ha nem ezen a címen lakom? A közköltségeket és a villanyt, vizet, gázt nem a cég fizeti hanem mint fizikai személy mivel a cég/srl/ egyszemélyes.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Ingatlanjogi kérdések csatornájára