Adó szociális lakás

Kérdés 

Azzal a kerdessel fordulok onokhoz,hogy 2 honapja kaptunk egy "decizie de impunere"-t (taxa cladiri,taxa curte). Szocialis lakast -berelunk-,ami a tanacs tulajdona de ki van adva administracioba egy cegnek ahova havonta normalisan fizessuk az adot. Kezdivasarhelyen 3-4 szocialis tombhazlakasban is kaptak ilyen papirt amin az all,hogy januar elejetol kotelesek vagyunk fizetni.(junius 16.an jott a level) Tudomasom szerint,az alberlo azert fizet lakbert hogy ebbol a tulajdonos kifizesse az adot. Azt szeretnem tudni hogy ez torvenyes-e es ha nem fizessuk milyen kovetkezmenyekkel szamolhatunk a kovetkezokben?

Válasz 

A román adótörvénykönyv 455. cikkely 2. bek. értelmében az kell az adót fizesse, aki az adminisztrációs szerződést kötötte az önkormányzattal, ezért a cég köteles, hogy kifizesse az adót. 

További kérdések

Édesanyám az édeasapja halála után örökölt 3/4 részt egy kolozsvári ingatlanból. Nagymamám pedig a fennmaradt 1/4 részt. Édesanyám át szeretné nekem adományozni az ő részét. A kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan működik ez a dolog jogilag? 

 

Több mezőgazdasági területünk van, amelyet nem használunk, de bérbe sem adtunk. Egy nagyvállalat, önkényesen és a tulajdonos beleegyezése nélkül már 5 éve felszántja, használja a földet, valószínű, hogy az APIA támogatást is felveszi.