Autópálya építése, ingatlanok lebontása

Kérdés 

Az eszak-erdelyi autopalya telepulesunkon-Marosbogat-athalad.Mar meghuztak egy vonalat a falu kozepen.Meg nem ertesitettek senkit hivatalosan,hogy mely hazak kerulnek lebontasra,de azt beszelik,hogy csak azokat a hazakat bontjak le,amelyek helyen halad az ut.A kozvetlen mellette levoket nem.Pedig nagyon kozel lesznek az autopalyahoz.

Mit tehetunk,mik a jogaink?Jar-e valamilyen karpotlas,azert hogy az autopalya mellett kell laknunk,vagy a szobeszed ellenere lebontasra kerulnek az autopalya melletti hazak.Kb. negy hazrol van szo,egyik a polgarmesteri hivatal.

Válasz 

 A lebontásra nem kerülhet sor, csak miútán az előzőleg meghatározott és kijelölt ingatlanokat kisajátították. A kisajátítás egy hosszas, több lépésben történő eljárás. Előzőleg valószínű, hogy megvásárlásról is szó lehet és ha ez nem jár sikerrel, akkor kerül szóba a kisajátítás. Természetesen a kisajátított ingatlanok miatt kártérítés is jár.

Az autópálya melleti ingatlanok esetében, amelyeket nem fognak kisajátítani a közérdekű munkálat végzése miatt, a törvény (255/2010) nem ír elő kártérítést. Ennek ellénre, ha bizonyítható az elszenvedett kár, akkor lehet kártérítést követelni.

További információkról a Kiadványaink menüpontban olvashat, a Kisajátításról szóló cikkben, ugyanakkor a konkrét probléma megoldására javasoljuk egy szakember, illetve egy ügyvéd megkeresését

További kérdések

Édesanyám az édeasapja halála után örökölt 3/4 részt egy kolozsvári ingatlanból. Nagymamám pedig a fennmaradt 1/4 részt. Édesanyám át szeretné nekem adományozni az ő részét. A kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan működik ez a dolog jogilag? 

 

Több mezőgazdasági területünk van, amelyet nem használunk, de bérbe sem adtunk. Egy nagyvállalat, önkényesen és a tulajdonos beleegyezése nélkül már 5 éve felszántja, használja a földet, valószínű, hogy az APIA támogatást is felveszi.