Földhasználat

Kérdés 

Több mezőgazdasági területünk van, amelyet nem használunk, de bérbe sem adtunk. Egy nagyvállalat, önkényesen és a tulajdonos beleegyezése nélkül már 5 éve felszántja, használja a földet, valószínű, hogy az APIA támogatást is felveszi. Beszéltünk a vállalat egyik képviselőjével, aki azt mondta, hogy mivel nem volt szerződés kötve a földhasználatra ezért ők csak kb fele értéket adják annak, amit, akkor adtak volna ha szerződést kötött volna apósom velük. Van jogunk arra, hogy kártérítést kérjünk azért, mert használták a földet? Jelzem, hogy az adót naprakészen apósom fizeti.  

 

 

Válasz 

Megoldás lehet elsősroban írásban felszólítani a vállalatot,hogy ne használja a továbbiakban a földterületet. Ugyanakkor, tulajdoni pert indíthat a vállalat ellen, ez azért szükséges, mivel a tulajdonos így kérheti a jogellenes behatás vagy beavatkozás megszüntetését, adott esetben a jogtalan birtoklás megszüntetését. A per keretén belül kérhet kártérítést is. A rosszhiszemű birtokos, tehát a vállalat,  felelős mindazokért a károkért, amelyek a jogosultnál nem következtek volna be. A bírói hatóság illetékessége függ a terület értékétől, valamint elhelyezkedésétől is.

Fontos az, hogy aktív lépéseket tegyenek az ügyben, hiszen előfordulhat az, hogy huzamosabb idő elteltével bekebelezi a vállalat az adott földterületet.

Egy másik lehetséges lépés egy büntető feljelentés is lehet, birtokháborításért.

További kérdések

Édesanyám az édeasapja halála után örökölt 3/4 részt egy kolozsvári ingatlanból. Nagymamám pedig a fennmaradt 1/4 részt. Édesanyám át szeretné nekem adományozni az ő részét. A kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan működik ez a dolog jogilag? 

 

Kimérést történt a  társtulajdonosok területén.Én középen vagyok. 

Milyen joga van a földkimérőnek,hogy építési terület mérjen ki a tulajdonomból a másik társtulajdonosom javára?