Határmegállapítás

Kérdés 

2014 májusában egy földterületet vásároltam (minden hivatalos aktával rendelkezem),amit azóta sem sikerült bekertelni,mivel az egyik szomszéd azt állítja,hogy a területem egy része(kb.2 ár)az ő tulajdonát képezi.Én az ő területének(30 ár) úgymond a folytatását vásároltam meg,de a fent említett 2 ár sose tartozott oda. A szomszéd egy kézzel írott adásvételivel rendelkezik a 30 áras területről,amit csak egyik tulajdonos adott el a többi beleegyezése nélkül(a birtoklevelükön még mindig  szerepel),és  ez okból  csak kézzel írott adásvételi szerződést  tudtak kötni,ami hamisított aláírásokat tartalmaz,és a terület elhelyezkedése,stb. sem szerepel benne. Több alkalommal próbáltuk már bekertelni a területet,de a szomszéd azonnal megjelenik,ittasan,különböző szerszámokkal a kezében,fenyegetőzik,trágár szavakat kiabál,agresszívan viselkedik,s ez okból édesanyám testi épsége miatt is aggódom.Ahány alkalommal kertelni kezdtünk,annyiszor törte szét a kerítést.
Egy alkalommal szekerestől,lovastól rontott ránk,s csak a szerencsén múlott,hogy nem tapostak le a lovai.
Sajnos már mindenhova fordultam segítségért(polgármesteri hivatal,rendőrség)az ügy megoldása,tisztázása érdekében,de azt a választ kaptam,hogy nem az ő hatáskörükbe tartozik,ezzel azt sugallva a szomszédnak,hogy az agresszív magatartás mindenek fölött van,s az nyer,aki erőszakosabb.
Békésen is próbáltuk megoldani a problémát,de mindig csak a fenyegetőzéssel,”anyázással” maradtunk.
Javasolták már,hogy törvényes úton,civil per kezdeményezésével,oldjam meg az ügyet,de nem szeretném,hogy éveken keresztül a törvényszéket járjam,mivel az ilyen ügyeket,szokás szerint,évekig tárgyalják.
Igazságtalannak tartom,hogy egy olyan terület tulajdonjogát tisztázzam,amiről hivatalos aktákkal rendelkezem,s rettegésben éljek,hogy mikor  támad  rám egy elvetemült,aki az igazát agresszivitással szeretné bizonyítani.

Válasz 

Az Ön által felvázolt probléma  sokrétű és ennek megfelelően a megoldása is több lépésben képzelhető el:

Ami az agresszív szomszédot illeti, a felvázolt tettei lehetséges, hogy kimerítik a rongálás (Btk. 253 cikk.), a fenyegetés (Btk. 206. cikk.), leginkább birtokháborítás (Btk. 256 cikk),  illetve a testi sértés és/vagy a súlyos testi sértés kísérletét (Btk. 193-194 cikk.).  Ha így áll, akkor az ilyen jellegű cselekedetek áldozatai/elszenvedői feljelentést tehetnek a rendőrségen vagy az ügyészségen, ami legtöbbször 3 hónapos határídőhöz kötött . Ezen állami szervek kötelesek iktatni a feljelentést és eljárni az ügyben.

Ami a határkérdést illeti, azt általában egy határmegállapítási keresettel szokták rendezni, amelynek a lényege, hogy a bíróság földmérő szakértő igénybevételével megszabja, hogy hol húzódik a két telek között a határ. így, egy jogerős határozat születik, amit végre lehet hajtani, ha a szomszéd jószántából nem tartja be, illetve ez a magatartás újabb bűncselekmény elkövetését jelentheti.

Amúgy meg az is lehet egy megoldás, hogy megcsinálja a kerítést és ha ez a szomszédnak nem teszik, úgy pert lesz kénytelen indítani igaza érdekében. Ha ellenben agresszíven lépne fel, úgy a fentiekben felvázoltak szerint érdemes eljárni.

Fontos jeleznünk, hogy az Ön által felvázolt probléma szakszerű megoldására javasoljuk, hogy kérje szakember, azaz ügyvéd segítségét.

További kérdések

Édesanyám az édeasapja halála után örökölt 3/4 részt egy kolozsvári ingatlanból. Nagymamám pedig a fennmaradt 1/4 részt. Édesanyám át szeretné nekem adományozni az ő részét. A kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan működik ez a dolog jogilag? 

 

Több mezőgazdasági területünk van, amelyet nem használunk, de bérbe sem adtunk. Egy nagyvállalat, önkényesen és a tulajdonos beleegyezése nélkül már 5 éve felszántja, használja a földet, valószínű, hogy az APIA támogatást is felveszi.