Lakásadó

Kérdés 

Saját tulajdonú tömbházban lévő lakásomba saját céget jelentettem be. Az új rendelkezések értelmében kell e emelt adót fizessek, ha nem ezen a címen lakom? A közköltségeket és a villanyt, vizet, gázt nem a cég fizeti hanem mint fizikai személy mivel a cég/srl/ egyszemélyes.

Válasz 

2016 január 1.-től a lakások adóját másként számolják, annak függyvényében, hogy milyen célt szolgál az ingatlan (pl.lakóház, cég székhelye). Az adótörvénykönyv előírásai szerint meg kell különböztetni azokat az eseteket, amikor az illető cég  valamilyen tevékenységet folytat vagy nem  a bejegyzett székhelyen. Ennek érdekében március 31.-ig nyilatkozatot kell letenni az illetékes hatóságnál. Azon lakástulajdonosok, akiknek székhely van bejegyezve a magánlakására (PFA-k, ÎI-k, IF-ek, egyesületek, alapítványok, cégek stb.) nem kell nagyobb adót fizessenek, ha a bejegyzett jogi személynek nincs semmilyen tevékenysége a székhelyén.

További kérdések

Édesanyám az édeasapja halála után örökölt 3/4 részt egy kolozsvári ingatlanból. Nagymamám pedig a fennmaradt 1/4 részt. Édesanyám át szeretné nekem adományozni az ő részét. A kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan működik ez a dolog jogilag? 

 

Több mezőgazdasági területünk van, amelyet nem használunk, de bérbe sem adtunk. Egy nagyvállalat, önkényesen és a tulajdonos beleegyezése nélkül már 5 éve felszántja, használja a földet, valószínű, hogy az APIA támogatást is felveszi.