Interneten fájlmegosztó rendszerek használata

Kérdés 

Interneten fájlmegosztó rendszerek (torrent, DC++) használata tilos?

Válasz 

Ezen programok használata során a megtekinteni kívánt tartalmat letöltjük a saját számítógépünkre, így azok lejátszása önmagában felhasználásnak minősül. Abban az esetben, ha ezen letöltött tartalmak csak és kizárólag a mi számítógépünkön maradnak, és a lejátszás is csak személyesen vagy szűk családi körben történik, és még közvetetten sem irányul haszonszerzésre, akkor a felhasználás, habár nem a szerző engedélyével történik, nem valószínű, hogy jogellenesnek minősül.
Abban az esetben azonban, ha a lejátszás haszonszerzés céljából történik (pl. egy belépőjegy ellenében látogatható bulin), túllépi a szűk családi kört, a letöltések mennyisége meghaladja a saját felhasználásra szánható normális mennyiséget, vagy ha az illető a tartalmat vagy annak nagyobb egységét felhasználja származékos mű készítésére, illetve más módon dolgozza fel, úgy tevékenysége jogellenes lehet, és kártérítési, illetve büntetőjogi következményekkel járhat.
Ugyanez érvényes azokban az esetekben is, ha a letöltött kalóztartalmat sokszorosítjuk, (pl. kiírjuk lemezre, külső adattárolóra, vagy bármilyen módon megosztjuk másokkal) akár ingyenesen, akár fizetés ellenében tesszük ezt, vagy terjesztés céljából szállítjuk, az országba behozzuk, vagy tároljuk.
Mindezek miatt a letöltőprogramok használata elvileg jogsértést is eredményez, ugyanis e programok nagy része a letöltés alatt már tölti is fel az illető tartalmat. Tilos továbbá kalóztartalom létrehozása is, amennyiben terjesztés céljából történik (például egy mozifilm vagy egy koncert videófelvétele esetén).
Ahhoz tehát, hogy torrentezés miatt ne kerüljünk jogi eljárások célpontjába, elvileg az szükséges, hogy csak és kizárólag saját célra töltsünk le minimális mennyiséget, és a letöltött tartalmat semmilyen módon ne osszuk meg másokkal, illetve ne sokszorosítsuk.

További kérdések

Miért nem jogsértő a youtube-os videók lementése?

Az érintett személy egy ügyvezető, jogsértő határozatot  kaptam a cégük kapcsán, s fájlalja,hogy igazat adtak nekem, s ezért menthette le a 2 videót. 

Jogsértően járt - e el?

Mit lehet tenni? Bíróságon fölhasználhatja a 2 videót jogszerűen?