Az útjelző táblák esetében kötelező-e a kétnyelvűség?

Kérdés 

Ha a helysegnévtablákat olyan települeseken ahol a magyar lakosság meghaladja a 20%-ot magyarul is ki kell irni, nem kötelezhetőek a hatoságok arra, hogy az útjelző táblákon is az ilyen települések neve is két nyelven szerepeljen?

Válasz 

A törvény értelmében, azok a helyi Önkormányzatok ahol a kisebbséghez tartozó állampolgárok meghaladják a lakósság 20%-át, biztosítják a hatáskörükbe tartozó települések és az intézmények neveinek a kisebbségi nyelven való feliratozását, valamint a közérdekű információk közzétételét ugyanezen a nyelven. Ebből a rendelkezésből fakadóan, a helyi Önkormányzatok kezdeményezhetik az útjelző táblák feliratozását is két nyelven, mivel ezen szereplő információk közérdekű információknak számítanak. 

További kérdések

Ha az alapszabályban az áll, hogy alakuláskor az egyesület elnöke XY. Ha õ letesz a bíróságra abból egy másolatot, akkor miképpen lehet biztos a bíró abban, hogy az egyesület egyáltalán létezik még, illetve hogy még mindig XY az elnöke?

A marosvásárhelyi táblabíróság 413/R/2017-es ítéletében ez áll:

"...reclamanta ... a depus la dosarul primei instante ... actul constitutiv si statutul, continutul actelor si identitatea pãrtilor fiind atestate de avocat, conforn art. 3 alin. 1 din Legea 51/1995."