A magyar zászló használatáról

Kérdés 

 A magyar zászló használatára milyen törvény vonatkozik? Közintézményekre, polgármesteri hivatalra, isoklára ki lehet-e tenni?

Válasz 

Romániában csak a törvény által meghatározott esetekben lehet az ország egyetlen hivatalos zászlaján kívül más ország lobogóját is használni. Erről a 1995. évi 75-ös törvény rendelkezik. Ezen törvény 7. paragrafusa alapján más ország lobogóját csak és kizárólag a román zászlóval együtt lehet kitűzni hivatalos állami látogatások és nemzetközi találkozók, valamint fesztiválok alkalmával. A törvény alapján a zászlókat csak az erre kijelölt épületekre valamint közterületekre lehet kitűzni, mindannyit egyforma méretben.

További kérdések

Ha az alapszabályban az áll, hogy alakuláskor az egyesület elnöke XY. Ha õ letesz a bíróságra abból egy másolatot, akkor miképpen lehet biztos a bíró abban, hogy az egyesület egyáltalán létezik még, illetve hogy még mindig XY az elnöke?

A marosvásárhelyi táblabíróság 413/R/2017-es ítéletében ez áll:

"...reclamanta ... a depus la dosarul primei instante ... actul constitutiv si statutul, continutul actelor si identitatea pãrtilor fiind atestate de avocat, conforn art. 3 alin. 1 din Legea 51/1995."