Székely és magyar zászló használata, himnusz éneklése

Kérdés 

Szabad hivatalosan a szekely zaszlot kitegyem a maganklinikamban?
Hat Szent Istvan cimeret -a koronat?
Hat a magyar zaszlot?
Az automba?
A magyar himnuszt es a szekely himnuszt szabad enekelni akarhol?

Válasz 

A 75/1994 sz. Törvény 7. cikkelye értelmében más állam zászlóját csak a román zászlóval együtt lehet kitűzni. A székely zászló nem egy államnak a zászlója, ezért a maganklinikában ki lehet tenni. Ugyanaz a helyzet a Szent István címerrel és a koronával is.

Ugyabban a törvényben, a 14. cikkely előírja, hogy más állam himnuszát hivatalos látogatások és ünnepségek esetén a román himnusszal együtt kell énekelni, viszont ebben a cikkelyben hiányzik a ‘csak’ kifejezés, ami a 7. cikkelyben megjelenik,  amiből arra lehet következtetni, hogy a magyar himnusz éneklése nem tiltott abban az esetben ha nem egy hivatalos látogatáson vagy ünnepségen hangzik el.

További kérdések

Ha az alapszabályban az áll, hogy alakuláskor az egyesület elnöke XY. Ha õ letesz a bíróságra abból egy másolatot, akkor miképpen lehet biztos a bíró abban, hogy az egyesület egyáltalán létezik még, illetve hogy még mindig XY az elnöke?

A marosvásárhelyi táblabíróság 413/R/2017-es ítéletében ez áll:

"...reclamanta ... a depus la dosarul primei instante ... actul constitutiv si statutul, continutul actelor si identitatea pãrtilor fiind atestate de avocat, conforn art. 3 alin. 1 din Legea 51/1995."