Éjszakai pótlék,egyêb

Kérdés 

Éjszakai pótlek hány órától jár? 5 nap után járt 2005-ben? Pünkösdre járt tavaly fizetés? Munkáltató az email-es panaszokra 30 napon belül köteles válaszolni?

Válasz 

A hatályos jogszabályok szerint éjszakai munkának számít az a munkavégzés ami 22:00-06:00 óra között történik. Azonban ahhoz, hogy a munkavállaló az éjszakai pótlékban részesülhessen a szokásos munkaidejéből legkevesebb 3 órát ebben az időszakban kell dolgoznia, vagy az egy hónapra számított munkaidőből legkevesebb 30%-ot este 10 és reggel 6 óra között kell eltöltenie. Ebben az esetben ha 5 nap nem teljesíti egyik feltételt sem. A 2005-ös szabályzat is ezekre a feltételekre épült.

A Pünkösd Vasárnap és Hétfő is hivatalos munkaszüneti napok voltak 2016-ban, így a munkáltatónak kötelessége volt ezeket fizetett szabannapként kezelni. Fontos, hogy az állam csak az ortodox (román) pünkösdöt nyílvánította hivatalos munkaszüneti nappá.

A munkáltató azon kötelességét, hogy a munkávállaló panaszaira milyen határidőn belül szükséges válaszolnia, a munkáltató belső szabályzata kell előírja. Ez az időtartam munkáltatónként változhat.

További kérdések

Kérdésem az lenne, hogy gyerekem 2017.09.01 en szuletett, nekem Romaniaba 2016 nov. 5 tol van érvényes munka szerződésem, de előzőleg dolgoztam 2015 dec. és 2016 jul között Németországban. (Ha az adobevallasomat leadtam 2016 ra) Jogosult vagyok-e a támogatásra?

A felmondásomban beleírtam a dátumot, hogy mikor kell kezdjek az új munkahelyen és kértem, hogy azon a dátumon érjen véget a munkaszerződés, vagyis tekintsen el a "preaviztol", az előzetes értesítési kötelességtől, amit ő alá is írt. Hivatkozhatok arra ha letelt ez a határidő?