Gyereknevelesi támogatás

Kérdés 

Kérdésem az lenne, hogy gyerekem 2017.09.01 en szuletett, nekem Romaniaba 2016 nov. 5 tol van érvényes munka szerződésem, de előzőleg dolgoztam 2015 dec. és 2016 jul között Németországban. (Ha az adobevallasomat leadtam 2016 ra) Jogosult vagyok-e a támogatásra?  Ha igen milyen papirokat kell mellékelnem a doszarba?

Válasz 

A gyereknevelési szabadságra valamint a támogatásra az érvényben lévő törvények alapján, bármelyik szülő jogosult, aki a gyerek születését megelőző 2 évben, legalább 12 hónapban adózandó jövedelemmel rendelkezett.

Az Ön esetében, Romániában a gyerek születéséig 10 hónapot rendelkezett adózandó jövedelemmel, de amennyiben a külföldön szerzett jövedelmét is megfelelőképpen lejelentette, akkor a 7 hónap adózandó jövedelem is beleszámít, így jogosult a gyereknevelési szabadságra és a támogatásra.

A dosszié összeállításában a lakhelye szerinti Tanácsnál tudnak segíteni. A dossziéba a következő akták kellenek: gyerek születési bizonyítványa, igénylő szülő személyi másolata, ha van házassági levél, a jövedelmet igazoló akták, a munkaadó igazolása, a munkaszerződés felfüggesztéséről szóló bizonylat.

További kérdések

A felmondásomban beleírtam a dátumot, hogy mikor kell kezdjek az új munkahelyen és kértem, hogy azon a dátumon érjen véget a munkaszerződés, vagyis tekintsen el a "preaviztol", az előzetes értesítési kötelességtől, amit ő alá is írt. Hivatkozhatok arra ha letelt ez a határidő?

A jelenlegi cégnél ahol alkalmazva vagyok beadtam a felmondást, azzal a kikötéssel, hogy egy konkrét dátumig férjek bele az időbe, mivel akkor kellene kezdenem egy másik cégnél. A felmondást a cégvezető aláírta.