Hány napot késhet a fizetés?

Kérdés 

A munka törvénykönyve szerint hány napot késhet a fizetés? Mennyi a maximális nap?

Válasz 

A Munkatörvénykönyv 166. cikke alapján, a fizetés folyósítására legkevesebb egyszer minden hónapban sor kell kerüljön. A fizetés napját az egyéni munkaszerződés, a kollektív munkaszerződés vagy a belső rendszabályzat tartalmazza. Ettől a naptól csak meghatározott esetekben lehet eltérni. A kifizetés késéséből keletkezett károkért a munkáltató kártérítés megfizetésére kötelezhető bírósági úton, valamint minden napra késedelmi kamat számolható.

Ha a fizetés folyósítása késéssel, nem a megegyezett napon történik, az alkalmazottnak jogában áll azonnali felmondást beadni és ezekben az esetekben, a munkavállaló, a felmondási időszak ledolgozására sem kötelezhető.

További kérdések

Kérdésem az lenne, hogy gyerekem 2017.09.01 en szuletett, nekem Romaniaba 2016 nov. 5 tol van érvényes munka szerződésem, de előzőleg dolgoztam 2015 dec. és 2016 jul között Németországban. (Ha az adobevallasomat leadtam 2016 ra) Jogosult vagyok-e a támogatásra?

A felmondásomban beleírtam a dátumot, hogy mikor kell kezdjek az új munkahelyen és kértem, hogy azon a dátumon érjen véget a munkaszerződés, vagyis tekintsen el a "preaviztol", az előzetes értesítési kötelességtől, amit ő alá is írt. Hivatkozhatok arra ha letelt ez a határidő?