Mennyi a napi munkaidő és mit jelent a túlórázás, hány órát túlórázhat valaki?

Kérdés 

Mennyi a napi munkaidő és mit jelent a túlórázás, hány órát túlórázhat valaki?

Válasz 

A munkaidő szokványos terjedelme a teljes munkaidőben alkalmazottak esetén napi 8 óra és heti 40 óra. 18 év alattiak esetében a munkaidő napi 6 óra és heti 30 óra. A munkakörülményektől függően a munkaidő beosztása lehet egyenlőtlen is, amennyiben ezt a munkaszerződésben kikötötték, és tiszteletben tartják a heti 40 munkaórában megszabott felső határt. Túlórákat is beszámítva a heti munkaidő nem haladhatja meg a 48 órát, csak bizonyos kivételes esetekben. A napi 12 órás munkaidőt kötelezően egy 24 órás pihenési időnek kell követnie.Túlórázás, azaz a munkaidőn kívüli foglalkoztatás csak az alkalmazott beleegyezésével történhet, ez alól kivételt képzehetnek bizonyos sürgős és kényszerítő körülmények.

További kérdések

Kérdésem az lenne, hogy gyerekem 2017.09.01 en szuletett, nekem Romaniaba 2016 nov. 5 tol van érvényes munka szerződésem, de előzőleg dolgoztam 2015 dec. és 2016 jul között Németországban. (Ha az adobevallasomat leadtam 2016 ra) Jogosult vagyok-e a támogatásra?

A felmondásomban beleírtam a dátumot, hogy mikor kell kezdjek az új munkahelyen és kértem, hogy azon a dátumon érjen véget a munkaszerződés, vagyis tekintsen el a "preaviztol", az előzetes értesítési kötelességtől, amit ő alá is írt. Hivatkozhatok arra ha letelt ez a határidő?