nyugdíj számítása

Kérdés 

Érdeklődni szeretnék, hogy a nyugdíjnál számít-e, hogy mennyi a fizetés vagy csak az, hogy hány órát dolgozok? Vagyis ha csak négy órával vagyok szerződtetve akkor csak fél nyugdíjat kapok, ha pedig nyolc órára, akkor egész nyugdíjat? És azt nem tudom, hogy az számít-e, hogy mennyi a jelenlegi fizetésem

Válasz 

A nyugdíj számításakor figyelmbe veszik az elismert szolgálati időt, tehát számít az, hogy egy nap ön hány órát dolgozik, mivel ha például egy héten csak 20 órát dolgozik, nem fog egy egész hétnek számítani a ledolgozott idő, ugyanígy ha egy éven keresztül csak 4 órát dolgozik naponta, csak fél évnek fog számítani.

Természetesen a fizetés konkrét összege is számít, de nem csak az amit idén kap, hanem minden egyes év fizetése, amióta dolgozik. Viszont emellett nagyon sok más tényező is van, mint például az adott évre meghatározott nyugdíjpont, az hogy konkrétan hány évet dolgozott, hogy mit dolgozott, életkor stb.Emiatt is van az, hogy egy személy nyugdíját nehéz előre meghatározni.

 

További kérdések

A felmondásomban beleírtam a dátumot, hogy mikor kell kezdjek az új munkahelyen és kértem, hogy azon a dátumon érjen véget a munkaszerződés, vagyis tekintsen el a "preaviztol", az előzetes értesítési kötelességtől, amit ő alá is írt. Hivatkozhatok arra ha letelt ez a határidő?

A jelenlegi cégnél ahol alkalmazva vagyok beadtam a felmondást, azzal a kikötéssel, hogy egy konkrét dátumig férjek bele az időbe, mivel akkor kellene kezdenem egy másik cégnél. A felmondást a cégvezető aláírta.