nyugdíj számítása

Kérdés 

Érdeklődni szeretnék, hogy a nyugdíjnál számít-e, hogy mennyi a fizetés vagy csak az, hogy hány órát dolgozok? Vagyis ha csak négy órával vagyok szerződtetve akkor csak fél nyugdíjat kapok, ha pedig nyolc órára, akkor egész nyugdíjat? És azt nem tudom, hogy az számít-e, hogy mennyi a jelenlegi fizetésem

Válasz 

A nyugdíj számításakor figyelmbe veszik az elismert szolgálati időt, tehát számít az, hogy egy nap ön hány órát dolgozik, mivel ha például egy héten csak 20 órát dolgozik, nem fog egy egész hétnek számítani a ledolgozott idő, ugyanígy ha egy éven keresztül csak 4 órát dolgozik naponta, csak fél évnek fog számítani.

Természetesen a fizetés konkrét összege is számít, de nem csak az amit idén kap, hanem minden egyes év fizetése, amióta dolgozik. Viszont emellett nagyon sok más tényező is van, mint például az adott évre meghatározott nyugdíjpont, az hogy konkrétan hány évet dolgozott, hogy mit dolgozott, életkor stb.Emiatt is van az, hogy egy személy nyugdíját nehéz előre meghatározni.

 

További kérdések

Egy magyar férfi indított egy céget Romániában, azonban a munkavégzés helye Franciaországban van. Én ehhez a céghez mentem dolgozni még 2016-ban. Akkor az volt a megegyezés hogy szerződést nem írunk és feketén fizet.

Éjszakai pótlek hány órától jár? 5 nap után járt 2005-ben? Pünkösdre járt tavaly fizetés? Munkáltató az email-es panaszokra 30 napon belül köteles válaszolni?