Családi vállalkozással kapcsolatos kérdések

Kérdés 

2005-tól családi vállalkozásként működtetünk utazási irodát (idegenvezetés, programszervezés-a férjem végzett ehhez tanfolyamot). Házastársakként hoztuk létre a céget (nem áfa fizető), a gyerekek születése előtt 50-50 % arányban. Gyereknevelés alkalmával az arány 100-0%-ra változott a férjem javára. A gyereknevelés lejárta után sem kerültek még vissza az arányok. Kérdésem az lenne, milyen kötelezettségeim, lehetőségeim, jogköröm van ebben az esetben. Vagy például az idegenvezetést milyen feltételekkel végezhetem? Van-e illetve mikor van jogom aláírni? A két félnek külön-külön milyen kötelezettségei, jogkörei vannak? A kérdésem, hogy működnek a cég dolgai ebben az esetben, ha esetleg más tevékenységgel szeretném bővíteni, ami a CAEN kódok között szerepel (pl. idegen nyelvoktatás nyelvtanárként, ahogy dolgozom). Amit még szeretnék kérdezni: ha „cégünk van”, majdan hogyan illetve kinek fog nyugdíjba beszámítani, az adózást hogyan befolyásolja (a cég adója most 16% a tiszta jövedelemnek+egészségbiztosítás), ha a turizmus mellett esetleg nyelvoktatás is elindulna? esetleges válás esetén ez a cég kit hogyan illet meg? Előre is köszönöm válaszukat.

Válasz 

A családi vállalkozásukban birtokolt korábbi 50 %-ot, a megalakulási egyezmény (acord de constituire) módosításával újra visszaveheti. Ezt a módosítást jegyezni kell az illetékes Cégbíróságon. Ameddig nem kerül vissza a családi vállalkozásba addig nincsenek meg a korábbi jogai, amit az egyezmény tartalmaz, így nem folytathat törvényesen semmilyen tevékenységet a vállalkozásban, és nem lehet jövedelme.

A 44/2008-as Sürgősségi Kormányrendelet, 29. cikke alapján a családi vállalkozást egy-az alapításkor megjelölt - személy képviseli. Neki van aláírási joga a vállalkozással kapcsolatos bármilyen ügylet lebonyolítására, kezeli a vállalkozás érdekeit és kapcsolatba lép más jogi entitásokkal. Ennek fényében az Önök családi vállalkozását a férje képviseli és neki van joga aláírni és kezelni a vállalkozás vagyonát.

Ami a tevékenységi köröket illeti, természetesen a turizmus/ utazási iroda tevékenysége mellé más tevékenységet is engedélyeztethetnek, mint például a nyelvoktatást. Ehhez egy szakdiploma szükséges, és ezt is egy engedélymódosítással a Cégbíróságon kell kérni.  Az egyéni vállalkozás és az engedélyezett fizikai személyekkel ellentétben a törvény nem korlátozza a családi vállalkozások által folytatható tevékenységek mennyiségét.  Ha mindkét tevékenységet párhuzamosan végzik a családi vállalkozás keretén belül a 16% jövedelemadó az össz nettó jövedelemre számolódik és semmiképpen sem a tevékenységekre külön leosztva. Úgy az adófizetés, mint a profit szétosztása a megalakulási szerződésben megállapított százalékokban történik, mely arányokat bármikor lehet módosítani.

Az idegenvezetést törvényesen csak abban a formában végezheti, ha visszakerül a családi vállalkozásba, mint aktív társ, vagy ha a családi vállalkozás köt Önnel egy szolgáltatási szerződést külön erre a tevékenységre.

Itt megemlíteném, hogy bármelyik családtag működhet párhuzamosan és egyidejűleg a családi vállalkozás mellett, akár engedélyezett fizikai személyként vagy egyéni vállalkozásként, de fizetett alkalmazott is lehet más cégnél.

Ami a jövedelemadót illeti, a törvény előírja, hogy a jövedelem 16%-át a családi vállalkozás tagjai abban az arányban fizetik amilyen részarányt megállapítottak a megalakulási egyezményben. Tehát a nettó jövedelem 50 %-át az egyik tag, az 50 %-át a másik tag.

Az egészségügyi és más társadalombiztosítások befizetésére, minden tag a családi vállalkozásból egyénileg köteles. (44/2008-as Sürgősségi Kormányrendelet 28. Cikk, 3.-as bekezdés). Tehát minden tagnak van külön egészségügyi biztosítása és nyugdíjalapja fizetve, így a befizetett évek és értékek alapján mindenkinek külön-külön „régiségnek” számít. A nyugdíjalap fizetése nem volt mindig kötelező a családi vállalkozások számára, ezért konkrétan az Önök helyzetében meg kellene vizsgálni, hogy a korábbi évekre történt-e befizetés, és ha igen mennyi.

Egy esetleges válás esetén a családi vállalkozás bezárásra kerül, ugyanis a törvény ennek a vállalkozói formának egy speciális minőséget kér, pl. házastárs, amely minőség a válással megszűnik, tehát a vállalkozás sem működhet ebben a formában tovább, hacsak az Ön kilépésével egyidejűleg nem szeretne egy másik családtag belépni.

A családi vállalkozásnak főszabály szerint nincs saját vagyona, de az alapító tagok dönthetnek úgy, hogy a vállalkozás vagyonnal rendelkezzen. A családi vállalkozás tagjai a tartozásokat a vállalkozás vagyonából, ha pedig nem elegendő, saját vagyonukkal fedezik.

 

További kérdések

Bérleti szerződést szeretnék kötni egy céggel, azonban a tulajdonos kérte, hogy a szerződés aláirás helyén csak a cég neve szerepeljen vagyis nem az Ő neve személyes aláírása.

Mikor szükséges az aláírási címpéldány egy cég bejegyzésekor? Sokat hallottam már róla, de nem igazán értem, hogy ez mire vonatkozik és ki kell adja?