Étlap nyelve

Kérdés 

Az éttermemben a menüt hány nyelven vagyok köteles kiírni. Az ügyfeleim 90 %-a magyar, elég, ha csak magyarul vannak a feliratok? Megbüntethet-e emiatt valamilyen állami szerv?

Válasz 

A fogyasztóvédelmi törvény előírja, hogy Romániában bármilyen információ, amely egy termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos, az ország hivatalos nyelvén kell szerepeljen, tehát a román nyelv használata kötelező, anélkül, hogy más nyelvek használatát kizárná vagy korlátozná. Az éttermi menü esetében is kötelező módon románul kell szerepeljenek az információk, de mellette fel lehet tüntetni magyarul vagy más nyelveken is. A törvényszegés megállapítására és a büntetés kirovására az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak van illetékessége. (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC))

További kérdések

Bérleti szerződést szeretnék kötni egy céggel, azonban a tulajdonos kérte, hogy a szerződés aláirás helyén csak a cég neve szerepeljen vagyis nem az Ő neve személyes aláírása.

Mikor szükséges az aláírási címpéldány egy cég bejegyzésekor? Sokat hallottam már róla, de nem igazán értem, hogy ez mire vonatkozik és ki kell adja?