Állásinterjú alkalmával mi az, ami jogellenes?

2020. febr 28

allasinterju alkalmaval jogellenseg

Kis Júlia ügyvédnő ezzel a címmel tartott előadást 2020 február 24-én, a RIF és a Jogaink Egyesület partnerségben megszervezésre kerülő előadássorozatának első mozzanataként.

Az előadás során az ügyvédnő olyan problémás területekre tért ki, amelyek a professzionális és a személyes érdekeltségek határán vannak, kontextusfüggően lehet tehát megállapítani, hogy lehetnek-e jogellenesek, vagy sem. Minden olyan kérdés, amely a jövőbeli alkalmazott magánéletére vonatkozik, valamint nem hozható összefüggésbe a munkavégzés feltételeivel, tiltott kérdésnek minősül. Habár a legtöbb kérdés ártalmatlannak tűnhet, azért tiltottak, mert ezek a személyes információk hátrányos megkülönböztetéshez vezethetnek az alkalmazás során.

Arra is kitért, mik azok a konkrét témák, amelyekről nem kérdezhet a munkavállaló, mint például családi állapot, rassz, szexuális hovatartozás stb, milyen adatokat kell, vagy épp nem kell tartalmaznia egy önéletrajznak, mik a csalás és okirathamisítás következményei, törvényes-e az állásra jelentkezők közösségi média profiljainak vizsgálata, mik azok a konkrét dokumentumok, amelyeknek aláírásával utólagosan akár kárt is szenvedhetünk.

Elsősorban figyelmességre és körültekintésre bíztatta a jelenlévőket, hiszen a tájékozott embert nehezebb zavarba hozni.

Köszönjük a RIF-nek a meghívást!

Legfrisebb bejegyzések

2 + 1 =

Share This