jogi ki mit tud logo

Jogi verseny diákoknak

tudsz keretek közt mozogni?

Beszámoló 2017
jogi ki mit tud nyertesek 2021

Az első Jogi ki mit tud? vetélkedő 99 diákkal indult, akik 3 fős csapatokban jelentkezhettek. A versenyzők Erdély különböző városaiból érkeztek, Kolozsvárról, Tordáról, Szamosújvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Szászrégenből és Sepsiszentgyörgyről.

Az első fordulóban a csapatok elektronikus formában kapták meg a feladatlapokat, amelyek megoldásait kellett visszaküldeniük a szervezőknek. A feladatok több témakört is átfogtak, a kiskorúak jogait, házassággal, munkavállalással, büntetőjoggal és képmáshoz való joggal kapcsolatos kérdéseket is. A feladatok megoldásához a diákoknak szinte két hét állt a rendelkezésükre és bármilyen segítséget felhasználhattak.

Különböző feladatok voltak. Az első részben több lehetséges válasz közül kellett megtalálni a helyeset, majd a diákok véleményére voltak kíváncsiak a szervezők, olyan témákkal kapcsolatosan, mint a kiskorúak alkohollal való kiszolgálásának tiltása, a rólunk készült fényképek felhasználásának a jogossága. Voltak olyan feladatok is, amikor egy megadott filmrészlet alapján kellett eldönteni, hogy milyen bűncselekményeket követett el a főszereplő, illetve érdekes jogi szabályokat kellett összegyűjteni a világ különböző részeiről.

A döntőbe 10 csapat jutott tovább, a Jogpalánták, a Fenegyerekek, a Csapatnév, a JogÁSZok, a Da Vinci kód, az EvBi(áj)Zó, a Kahoo, az Ex iure, a Iustiregun és a No name team.

A döntőre október 28-án került sor, Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, ahol a versenyző csapatok újabb feladatokat kaptak. A döntőben többek között egy bírósági tárgyalást is eljátszottak egy megadott ügy alapján.

Gratulálunk minden csapatnak!

A résztvevők könyvekkel, írószerekkel, kitűzőkkel, lengőágyakkal, sok édességgel, telefontöltőkkel, bögrékkel, esernyőkkel, parapark belépőkel, EMI-tábor belépőkkel mehettek haza, illetve részt vehetnek egy bírósági és ügyvédi irodalátogatáson is. A döntő egy közös pizzázással és kiértékelővel zárult.

A verseny célja az volt, hogy gazdagítsuk a diákok jogi ismereteit és a verseny által közelebb vigyük és megismertessük a sokszor nyers és nagyon komoly jogi világot. A versenyben résztvevő diákok olyan jogi ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a mindennapi életben elengedhetetlenek.

A Jogi ki mit tud? versenyt a Jogaink egyesület a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával szervezte meg.

Köszönetet mondunk ezúton minden diáknak, aki részt vett a versenyen, a tanároknak, igazgatóknak és minden ismerősnek, aki segített a verseny népszerűsítésében és szervezésében, az önkénteseinknek a kitartó munkájukért, valamint a támogatóinknak: a Bethlen Gábor Alapítványnak, a Heltai Gáspár Alapítványnak, az Erdélyi Magyar Ifjaknak és a János Zsigmond Unitárius Kollégiumnak.

Erdélyi település

Iskola

Csapat

Diák

Te hány pontot érnél el?

Ha szeretnéd kiprobálni magad, mennyire ismered a törvényeket, és hány pontot szereznél, letöltheted és végigcsinálhatod te is a tesztet.

Majd írd meg nekünk a pontszámodat 🙂

Letölthető dokumentumok

Jogi ki mit tud? Eredmények 2017

II Helyezett

jogi ki mit tud velemenyek 2019
Lustiregun
Bartis Andrea, Faluvégi Blanka és Nagy Noémi
Petru Maior Technológiai Líceum, Szászrégen, X osztály

I Helyezett

Solyom Noemi 1. hely
Jogpalánták
Cretu Csengele, Dobra Hanna-Barbara és Vargyas Szilamér
Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy, X osztály

III Helyezett

jogi ki mit tud velemenyek 2019
EvBi(áj)Zó
Péter-Jani Bianka, Székely Evelin-Beáta és Varga Zoltán
János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár, X osztály

További helyezettek

Dícséretben részesült a

Da Vinci kód, csapattagok: Siklódi Lilla (János Zsigmond Unitárius Kollégium, XII. osztály), Finta Enikő-Klára (János Zsigmond Unitárus Kollégium, XII.osztály), Puscas Rebeka (Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum, XII. osztály)

da vinci csapat

Fenegyerekek, csapattagok: Péter Sebestyén – X. osztály, Magyar Áron – XII. osztály, András Ákos – XII. Iskola: Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda.

fenegyerekek csapat

 

Jogi ki mit tud? 2017. évi bejegyzései

12 + 10 =

Share This