Jogi ki mit tud? Döntő és eredmények

2017. okt 30

jogi ki mit tud donto es eredmenyek 2017

A hétvégén zajlott a Jogaink egyesület által meghírdetett Jogi ki mit tud? verseny döntője.

A verseny első fordulójára 99 diák jelentkezett, 3 fős csapatokban. A jelentkezők Erdély különböző városaiból érkeztek, Kolozsvárról, Tordáról, Szamosújvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Szászrégenből és Sepsiszentgyörgyről.

Az első fordulóban a csapatok elektronikusan kapták meg a feladatlapokat, amelyek megoldásait kellett visszaküldeniük a szervezőknek. A feldatok több témakört is átfogtak, a kiskorúak jogait, házassággal, munkavállalással, büntetőjoggal és képmáshoz való joggal kapcsolatos kérdéseket is. A feladatok megoldásához a diákoknak szinte két hét állt rendelkezésükre és bármilyen segítséget felhasználhattak.

Különböző feladatok voltak. Az első részben több lehetséges válasz közül kellett megtalálni a helyeset, majd a diákok véleményére voltak kíváncsiak a szervezők, olyan témákkal kapcsolatosan mint a kiskorúak alkohollal való kiszolgálásának tiltása, a rólunk készült fényképek felhasználásának a jogossága. Voltak olyan feladatok is, amikor egy megadott filmrészlet alapján kellett eldönteni, hogy milyen bűncselekményeket követett el a főszereplő, illetve érdekes jogi szabályokat kellett összegyűjteni a világ különböző részeiről.

A döntőbe 10 csapat jutott tovább, a Jogpalánták, a Fenegyerekek, a Csapatnév, a JogÁSZok, a Da Vinci kód, az EvBi(áj)Zó, a Kahoo, az Ex iure, a Iustiregun és a No name team.

A döntőre október 28-án került sor, Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, ahol a versenyző csapatok újabb feladatokat kaptak. A döntőben többek között egy bírósági tárgyalást is eljátszottak egy megadott ügy alapján.

A jogi versenyen a következő eredmények születtek:

I. helyezést nyertek a Jogpalánták, csapattagok: Cretu Csengele, Dobra Hanna-Barbara és Vargyas Szilamér

Iskola: Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy, X osztály

II. helyezésben részesült a Iustiregun, csapattagok: Bartis Andrea, Faluvégi Blanka és Nagy Noémi

Iskola: Petru Maior Technológiai Líceum, Szászrégen, X osztály

III. helyezést ért el az EvBi(áj)Zó, csapattagok: Péter-Jani Bianka, Székely Evelin-Beáta és Varga Zoltán

Iskola: János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár, X osztály

Dícséretben részesült a Da Vinci kód, csapattagok: Siklódi Lilla (János Zsigmond Unitárius Kollégium, XII. osztály), Finta Enikő-Klára (János Zsigmond Unitárus Kollégium, XII.osztály), Puscas Rebeka (Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum, XII. osztály) és a Fenegyerekek, csapattagok: Péter Sebestyén – X. osztály, Magyar Áron – XII. osztály, András Ákos – XII. Iskola: Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda.

Gratulálunk minden csapatnak!

Díjaztunk minden döntős csapatot. A résztvevők könyvekkel, irószerekkel, kítűzőkkel, lengőágyakkal, sok édességgel, telefontöltőkkel, bögrékkel, esernyőkkel, parapark belépőkel, EMI-tábor belépőkkel mehettek haza, illetve részt vehetnek egy bírósági és ügyvédi iroda látogatásán is.

A döntő egy közös pizzázással és kiértékelővel zárult.

A verseny célja az volt, hogy gazdagítsuk a diákok jogi ismereteit és a verseny által közelebb vigyük és megismertessük a sokszor nyers és nagyon komoly jogi világot. A versenyben résztvevő diákok olyan jogi ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a mindennapi életben elengedhetetlenek.

A Jogi ki mit tud? versenyt a Jogaink egyesület a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával szervezte meg.

Köszönetet mondunk ezúton minden diáknak aki részt vett a versenyen, a tanároknak, igazgatóknak és minden ismerősnek, aki segített a verseny népszerűsítésében és szervezésében, az ökénteseinknek a kitartó munkájukért, a támogatóinknak: a Bethlen Gábor Alapítványnak, a Heltai Gáspár Alapítványnak, az Erdélyi Magyar Ifjaknak és a János Zsigmond Unitárius Kollégiumnak.

Legfrisebb bejegyzések

14 + 8 =

Share This