Az Alkotmánybíróság döntése a kültéri maszkviselésről

2022. febr 23

Február 15-én a román Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a kültéri maszkviselésre vonatkozó rendelkezéseket.

Mit jelent ez pontosan és milyen következményekre lehet számítani?

Az Alkotmánybíróság teljességében alkotmányellenesnek nyilvánította a 2020/192-es sürgősségi kormányrendeletet, mert nem felel meg az Alkotmány több cikkelyének, amelyek a jogi aktusoknak a Törvényhozó Tanács (Consiliul Legislativ) általi jóváhagyására vonatkoznak. Tehát eljárásjogi szabályok megszegéséről van szó, nem a bevezetett intézkedés jogos voltát vizsgálták.

Továbbra is kötelező a maszkviselés  belterekben,  tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen stb. a 2020/55-ös törvény értelmében.

Valamint még azt is fontos megjegyezni, hogy az Alkotmánybíróság döntése a Hivatalos Közlönyben való publikálása után válik alkalmazandóvá, addig még mindig szükséges a maszk szabadtéren is.

Mit tehetek ha megbüntettek mert szabadtéren nem viseltem maszkot?

Jelenleg a 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet értelmében kiszabott büntetések alkotmányellenesek, tehát meg lehet támadni azokat a kiközléstől számított 15 napon belül. A döntésnek nincsen visszaható ereje, csak a jövőre nézve érvényes, így aki már kifizette, nem kapja vissza a pénzösszeget.

Viszont ha utólag egy másik jogi aktus megint szabályozni fogja a kültéri maszkviselést, akkor a büntetések érvényben maradnak.

Legfrisebb bejegyzések

9 + 14 =

Share This