Így ünnepeltük egyesületünk 10. születésnapját- konferencia beszámoló

2024. márc 09

Örömmel tölt el bennünket, hogy február 17-én az általunk szervezett konferencia keretében ünnepelhettük meg egyesületünk tizedik születésnapját. Immár egy évtizede annak, hogy munkánkkal az erdélyi magyarság jogvédelméért dolgozunk, valamint folyamatosan törekszünk arra, hogy a jog világát minél érthetőbbé tegyük és közelebb vigyük ezáltal az emberekhez.

Ünnepségünket egyesületünk elnöke, Kis Júlia nyitotta meg. Beszédében felidézte legkiemelkedőbb pillanatainkat, kezdve a megalakulástól egészen napjainkig. Ezalatt az idő alatt számos sikerélményben volt részünk, előadásokat tartottunk, konferenciákon vettünk részt, kiadványaink jelentek meg, versenyeket rendeztünk. Ezek megvalósulása mögött azonban nagyon sok munka és feláldozás van, ünnepségünk pedig annak bizonyítéka, hogy munkánk nem volt hiábavaló.

Eseményünk egész napos program volt, amely több előadáson való részvételre kínált lehetőséget, és amelyre számos érdeklődő érkezett, köztük ügyvédek, jogászok és joghallatók.

Konferenciánkat az Én és az A.I. – a mesterséges intelligencia hatása a közösségi médiára című előadással kezdtük meg. A témát dr. Kokoly Zsolt, egyetemi adjunktus, valamint Székely Barnabás, adatvédelmi szakértő, DPO, a Privacy Pro alapítója fejtették ki, Kis Júlia, ügyvéd moderálásával. A beszélgetés során arról világosítottak fel bennünket, milyen hatása lehet a mesterséges intelligenciának a jog bizonyos területein. Többek között szó volt az A.I. hatásáról a személyiségi jogokra és a közösségi médiára vonatkozóan, az adatok feldolgozásáról, továbbá az A.I. felelősségéről, kiemelve a dezinformációt és a sértő tartalmakat, valamint tartalom gyártásról, jogokról és korlátozásokról.

Következő beszélgetésünk a vállalkozásokról szólt, amely az IT és most a vállalkozásokban címet kapta. Ebben a témában a NeutralBlocks társalapítói, Székely Szabolcs és Szabó Levente vezettek be bennünket a vállakozás világába, Takács Kató Katalin, ügyvéd és a Jogaink egyesület alelnöke, moderálásával. Előadóink megosztották velünk pozitív és negatív tapasztalataikat, kezdve az első lépésektől egészen addig, hogy mennyi buktató lehet egy vállalkozás során, de kiemelték azt is, hogy munkával és odafigyeléssel ki lehet jutni ezekből az akadályokból. Továbbá, próbáltuk nagy vonalakban körbe járni az  IT-t, mint szakmát, annak jövőjét és a mesterséges intelligenciával való kapcsolatát.

Ezt folytatva következett a Kisebbségvédelem napjainkban című előadásunk, amelyben Kis Júlia, ügyvéd, magyarországi meghívottunkkal, Dr. Gyeney Laurával, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával ismertették, hogyan is alakul napjainkban a magyarok jogvédelme. A beszélgetést Biró Réka, jogász moderálta. Az előadás közben, többek között olyan fontos kérdések merültek fel, mint például, milyen eszközökkel lehet harcolni a magyar közösség jogaiért Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban vagy Kárpátalján, illetve, hova fordulhatunk, ha magyarságunkból adódóan jogsérelem ért bennünket.

Konferenciánkat A pereskedés útvesztői. Jogorvoslati lehetőségek itthon és a nemzetközi térben című beszélgetés zárta, amely témával kapcsolatosan meghívottunk, Bányai József, ügyvéd, magyarországi vendégünkkel, Dr. Szemesi Sándorral, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatói tanácsadójával igyekeztek felvilágosítani a jelenlévőket, dr. Balogh Zsuzsa, jogász moderálásával. A beszélgetés célja az volt, hogy előadóink választ adjanak többek között olyan kérdésekre, mint például, melyek lehetnek a bizonyítás akadályai, milyen jogorvoslati lehetőségeink vannak, mikor kell bírósághoz fordulnunk, melyek azok a kényes pontok, amelyek miatt elbukhatunk, valamint mikor és milyen üggyel fordulhatunk a nemzetközi fórumokhoz.

Ünnepségünk záróbeszéddel ért véget, amelyben örömünket és hálánkat fejeztük ki mindazok felé, akik jelenlétükkel megtiszteltek bennünket, és akik támogattak és segítkeztek abban, hogy megünnepelhessük egyesületünk tíz éve tartó fennállását.

Ezúttal is szeretnénk mégegyszer megköszönni előadóinknak, hogy elfogadták meghívásunkat, és megosztották velünk szakmai tudásukat és tapasztalataikat. Köszönjük a támogatóinktól (Portré-Barla Melinda, Crush Wine Shop, Safebiz Solutions) kapott segítéget az esemény megszervezésében, továbbá köszönet jár az Erdélyi Múzeum Egyesületnek is, hogy biztosították az esemény helyszínét. Végezetül pedig köszönet az egyesület tagjainak, akik lelkesen segítkeztek a konferencia megszervezésében.

Örülünk, hogy mind jelen voltatok és velünk együtt ünnepeltetek!

Szerző: Burca Mercédesz, a Jogaink Egyesület tagja

Legfrisebb bejegyzések

Lejárt a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

Lejárt a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

Április 22-én, szombaton került megszervezésre a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő döntője, online. A döntőbe az első fordulóban az 5 legnagyobb pontszámot elért versenyző jutott be. Az online döntő keretén belül 2 feladatot kaptak a versenyzők, be kellett részletesebben...

15 + 14 =

Share This