Jó napot!

Két évvel ezelőtt már kérdeztem ezzel kapcsolatosan, ebben a posztban: https://jogaink.ro/jogi-kerdesek/digitalis-online-jatekbeli-targyak-eladasa-utani-adozas/?fbclid=IwAR2THp0cg1bklEaPVTW1pfM3gKMfxLR7EFoPoX_jr80nXk6P5kBht6afv18

Az évek alatt nagyobb összeg gyülemlett fel az online platformokon, az ottani pénztárcáimban, a fenti linkben leírt tevékenységekből. Eddig nem szerettem volna kiutalni az összeget saját számlára, mert annak használatával is kereskedtem a játékbeli tárgyakkal. Tehát személyes számlán a pénz nem forgott. Jelentős része a kereskedésnek viszont csak tárgy-tárgyért formátumban valósult meg.

Most úgy döntöttem, hogy ki szeretnék venni egy nagyobb összeget, ami valószínűleg meg fogja haladni a 24x minimálbért is. Ahogy emlitettem, ezt az összeget évek alatt szereztem meg, csak nem utaltam ki a pénzt.

Az önök által kapott múltkori válasz alapján arra következtetek, hogy a Declarație Unică kitöltésével kell bevallanom a jövedelmem. Természetesen minden szükséges hozzájárulást (CAS és CASS) beleértve ha kiveszem a pénzt személyes bankszámlára, probléma lehet abból, hogy nem tudok a tevékenységről bizonyitékot mutatni? Alapjáraton, a tárgy tárgyért való cseréléséről nincs bizonyiték, és ezeknek a tárgyakat igazából a játék kiadója birtokolja, csak a játékosok raktárában van, és szabadon tehetnek velük azt, amit akarnak. Valódi pénzbeli értékkel is csak a játékosok becslése alapján rendelkeznek.

Platformokon való pénztárcákban levő összegekkel naponta vásároltam kisebb és nagyobb tárgyakat, viszont ezeknek a tárgyaknak rengeteg útja van. Sokszor van, hogy több száz centes, vagy pár eurós tárgyat veszek, azokat elcserélem nagyobb tárgyra, és úgy továbbadom, vagy egyből eladom más platformon. Az én személyes számlámon keresztül nem folyik semmi.

Ezekről a cserékről én nem tudok bizonyitékot mutatni, mivel követhetetlen számomra. Ha ezeket nekem nyilván kéne tartanom, akkor nem is tudnám ezt a tevékenységet folytatni. A személyes számlámra a pénzt egyenesen a platformokról venném ki, ahol lehetőség van a banki kiutalásra. Arról esetleg szükség esetén tudok bizonyitékot mutatni, hogy milyen platformokról van a pénz.

A lényeg az, hogy a teljes összeg, melyet kiutalok, profitként kezelem el. Tehát az egész összeg az adózandó összeghez tartozna, ezért remélem, hogy a kereskedési előzmények nem számitanak. Azért gondolom, mert az értelmezésem szerint ez csak akkor számitana, ha én bizonyitani szeretném, hogy 100 euróért vettem a tárgyat, 150 ért adtam el, és ezért csak 50 eurót akarnék adózni, nem a teljes forgalmat. Viszont az én esetemben ez nem lenne fontos.

Tehát, probléma lehet, ha nagyobb összeget vallok be az éves bevallásomban, anélkül, hogy a cserékről bizonyitékot tudnék mutatni?

Több könyvelőt felkerestem, de nem foglalkoznak magánszemélyekkel, csak cégekkel, tehát nem tudnak nekem segiteni. Mindent jól akarok tenni, viszont nincs, akitől kellő információt kaphatnék. Volna lehetőség, hogy valakivel elbeszélgessek önök közül a témával kapcsolatosan?

Jogaink Egyesület Válasz dátuma 2023. február 8