0 Comments

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2 kérdéssel fordulok Önhöz. A helyzetem vázlatosan:

Apám (többszörös büntetett előéletű csaló) eladta az ő 1/2 lakás hányadát lakottan, 12 M Ft-ért (már árverés indult rá, ill. összesen 4.6 M közüzemi tartozás, és közjegyzői fizetés meghagyással be volt a tul.lapra terhelve).

A lakás másik fele az enyém (anyukám nekem ajándékozta tavaly, emellett ő haszonélvezővé vált).
Plusz információ: 30 éve apám az egész lakásra kizárólagos lakáshasználatot kért, kapott, így a közüzemi szolgáltatók is csak az ő terhe volt ezidáig.

Elővásárlási jogosultságommal éltem, az ügyvédi felszólításban direkt csak 8 napot kaptam összeszedni, és letétbe helyezni a 12 M Ft vételárat, ill. jelezni, hogy élek az elővásárlási jogommal; mely sikeresen megtörtént.

Ezután Elővásárlási Jogosult Elfogadó Nyilatkozata papírt írtunk alá apám ügyvédjénél (apám és én).

A vevő (akinek a helyébe léptem, szintén ügyvéd) már kifizetett 7 M Ft-ot (foglaló, előleg, és a 4.6 M tartozás kiegyenlítése a tulajdoni lapról), amit elutaltam már neki az én ügyvédemnél lévő letétből.

Az adásvételi szerint a fennmaradó 5 M Ft-ot akkor kell utalnom, ha apám bemutatja a nullás igazolásokat a közüzemikről. Ezt direkt nem teszi, mert 6 hónap függőben tartás van definiálva a szerződésben, arra játszik. Az adásvételi szándékos hiányosságokat tartalmaz (birtokbaadás időpontja, mikéntje egyáltalán nincs említve sem, ahogy a nullás igazolások bemutatásának határideje sem).

Mindeközben utánajártam, az összes fennálló közüzemi tartozás a lakáson még kb. 800.000 Ft, ami még nincs a tul. lapra terhelve.

1. kérdésem
Kifizethetem-e a maradék 5 M-t a nullás igazolások megléte nélkül (vagy rendezzem esetleg ki előtte én), hiába írja az eredeti adásvételi, hogy az eladó által történő nullás igazolások bemutatása után történik a maradék vételárrészlet kifizetése? Mert akkor gyorsan bejegyzésre kerülhetne, hogy 1/1 tulajdonos vagyok. Mivel a birtokbavételt nem engedte beleirati az adásvételibe (az ügyvédek jelen esetben „olajszőkítő maffiózók”, belementek így is), az megoldanám „erővel”.

2. kérdésem
Szükséges-e ilyenkor az Elővásárlási Jogosult Elfogadó Nyilatkozatán kívül egy új adásvételi szerződést aláírni már az én nevemmel, vagy ez ennyi volt, a mindkét fél által aláírt Elővásárlási Jogosult Nyilatkozata elég a tulajdonjog bejegyzéshez, ha ki van fizetve a teljes vételár?

Hálás köszönettel

 

Jogaink Egyesület Válasz dátuma 2023. november 17