1968-ban Déván születtem, majd 1989-ben magyar állampolgárral kötöttem szintén Déván házasságot, majd Magyarországra költöztem. Nagyszüleim még a 70-es években rám és a testvéremre íratták a fél házat (1/4-1/4 részben), másik fele Édesapám nevén volt. Én csak úgy köthettem külföldi állampolgárral házasságot, ha nem szerepelt semmi ingatlan, vagyon a nevemen. Akkor lemondtam testvérem javára a házrészemről. Közben lemondtam a román állampolgárságról és felvettem a magyar államopolgárságot, ami jelenleg is vagyok.

2003-ban Édesapám elhunyt. 2004-ben a hagyatéki tárgyaláson az én nevemre került Édesapám után örökölhető rész (1/4 házrész az én nevemre került, valamint 1.800 m2 szántóföld is.

Testvérem román nővel kötött házasságot 1999-ben aki mint utólag kiderült utálja a magyarokat és évek óta azon küszködik, hogy a ház az ő nevére kerüljön. Mostanra már nagyon elmérgesedett a helyzet, mindenáron azt akarják, hogy mondjak le a házrészemről és a földről mert magyar állampolgárként nem lehet a nevemen Déván semmi, és mivel nem ismerem a román törvényeket, félek, hogy kihasználnak.

Kérdéseim:

– tényleg nem lehet magyar állampolgárként Déván tulajdonom és földem?

– a ház adó része, ami évente fizetendő, tényleg sokszorosa mintha román állampolgár lennék? (állítólag nagyon sok ingatlanadót fizetnek a részemért, az összeget, papírt sosem láttam erről)

– ha lemondok a részemről akkor ennek mi a menete, hogyan lehet elintézni anélkül, hogy utazgatnom kéne? Milyen díjak terhelnének?

Válaszukat előre is köszönöm.

taki Válasz dátuma 2021. január 30