0 Comments

Kedves segítő Jogaink egyesület!

Szeretnék hiteles 2022. évi jogi tanácsot kérni.
Az élettársammal 3 gyermeket nevelünk együtt. Németországban. Egy gyermek (7) az én előző házasságomból és két gyermek (4,8) az ő *előző házasságából.
Én Magyarországon váltam, enyém a kizárólagos felügyeleti jog. Az élettársam is szeretne elválni, viszont ők romániai állampolgárok ebből adódik a problémánk is.

A bonyolult helyzetünk a következők:
A párom gyermekei édesanyja kisebb neurológiai betegségben szenved (Skizofrénia) emiatt 2 éve hozzánk kerültek a gyerekek tehát a 2 hetente 1 hétvégéből bele kellett csöppennünk 0-24 be. Később mikor kikerült a gyógyintézetből gyógyszeres kezelés mellett az itteni Jungendamt megállapította hogy nem képes a feladatait ellátni egyedül (pl a félelmei miatt nem vitte be a gyermekét iskolába napokig!) az anya és párom így az ő beleeggyezésével aláírtak egy papírt hogy 2 hetes váltásban nevelik a gyerekeket tovább. Ez azt jelenti hogy egyik felet sem terheli a gyermektartás költsége és 50-50% ban nevelik a gyerekeket és vesznek részt az életük minden szakaszában. Anyuka azóta sincs jobban. Saját bevallása szerint is elég labilis de nagyon szereti a gyermekeit és amennyit csak tud és lehet, velük szeretne lenni. Ezt mi is szeretnénk tiszteletben tartani és támogatjuk benne.

Tehát a kérdésünk hogy hogyan tudnának elválni ugyanezek feltételei mellet? Szeretnének:
közös felügyeleti jog,
gyermektartásdíj kötelezettség nélkül,
2 hetes (itteni úgynevezett Wechselmodell) váltott életközösségben élni mindkét gyermekkel.

Ui: eddig úgy informálódtunk hogy ezek a feltételek Romániában nem megvalósíthatóak, a németországi válás pedig a több ezer eurós költség miatt nem megvalósítható, de ha valaki ismer egy költséghatékonyabb lehetőséget, arra  nyitottak vagyunk.

Előre is köszönjük a segítséget.

 

Jogaink Egyesület Válasz dátuma 2022. július 25