Május 2-án megváltozott az anyakönyvi kivonatokról szóló törvény Romániában!

2022. máj 06

A 105/2022-es számú törvény, amely a közelmúltban jelent meg a Hivatalos Közlöny 412. számában, és amelyet e hétfő óta alkalmaznak, módosította az anyakönyvi kivonatokról szóló 119/1996-os számú törvényt. 

Az újonnan hatályba lépett rendelkezések szerint a születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonatok laminálása vagy bármely módon történő jogosulatlan módosítása automatikusan az okiratok megsemmisítéséhez vezet. Laminálás alatt a nyomtatott formátumú dokumentumok műanyag réteggel való bevonását érjük.

Ezen okmányok érvénytelenségét az anyakönyvvezetők, a lakossági nyilvántartók, illetve Románia diplomáciai és konzuli hivatalainak anyakönyvvezetői állapítják meg.

Ezenkívül ugyanez a törvény előírja, hogy május 2-től, hétfőtől a szülők már nem adhatnak háromnál több keresztnevet gyermeküknek. A gyermek anyakönyveztetésekor a szülő, a családnevén kívül, legfeljebb három keresztnevet adhat a gyermekének.

Végül, de nem utolsósorban az említett törvény egyszerűsíti az anyakönyvi okiratok esetében az eljárásokat, amely tulajdonképpen az azokkal kapcsolatos ügyek rendezésére fordított idő csökkenését segíti elő.

Legfrisebb bejegyzések

4 + 7 =

Share This