Az egész országba eljutott a Jogi ki mit tud?- avagy te tudsz keretek között mozogni? középiskolásoknak szóló jogi vetélkedő híre!

2021. nov 08

Idén már 5. alkalommal került megszervezésre a Jogi ki mit tud? vetélkedő, s egyben ez a második alkalom, hogy teljesen az online térben zajlik a középiskolásoknak szóló vetélkedő. A tavalyi verseny megmutatta, hogy még ilyen formában is próbára akarják tenni a diákok a jogi tudásukat, s a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyian jelentkeztek, valamint 2017 óta idén jelentkeztek a legtöbb településből és középiskolából a diákok.

Az idei Jogi ki mit tud? vetélkedő jelentkezési űrlapját 88-an töltötték ki, valamint a középiskolás diákok 20 városból és 26 különböző középiskolából jelentkeztek! A települések a következőek: Kolozsvár, Barót, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Szászrégen, Székelykeresztúr, Szováta, Torda, Szilágycseh, Zilah, Dés, Nyárádszereda, Szatmárnémeti, Kézdivásárhely, Kraszna, Székelyudvarhely, Brassó, Nagyvárad.

A feladatlapokat kiküldtük, a versenyzők egészen november 14-ig dolgozhatnak a megoldáson és bármilyen segédeszközt használhatnak. Olyan feladatok szerepelnek az idei feladatlapban, mint rácsteszt, jogi eset, igaz vagy hamis állítások, képfelismerés, összefüggő szöveg kiegészítése jogi fogalmakkal, kifejtős kérdések,  valamint most először egy bónusz feladatot is van lehetőségük megoldani a versenyzőknek. A feladatok nagyrészt a román jogrendszerrel kapcsolatosak, valamint pár kérdés a nemzetközi jogot is érinti, de mindennapi helyzeteket vizsgálnak, olyan jogi problémákra mutatnak rá, amelyekkel akár középiskolás diákok is találkozhatnak. Az egyik feladatban egy törvénytervezetet kell megfogalmazzanak és bemutassanak a versenyzők. Több feladat esetében a véleményükre vagyunk kíváncsiak, érvelési- és fogalmazási készségükre, nem kizárólag az alapvető jogi tudásukra, valamint a kreativitásukat is pontozzuk.

A verseny a legjobb 5 versenyzőt díjazza, valamint a bónusz feladatot külön értékeli a zsűri. A beküldött megoldásokat ügyvédek, jogászok, mesterjogászok, joghallgatók, a Jogaink egyesület tagjai fogják átnézni és értékelni.

A legjobb 3 versenyző 1-1 VIBE fesztivál bérlettel gazdagodik. Valamint olyan értékes díjakkal lepjük meg az összes dobogós versenyzőt, mint közérthető jogi könyvek, Törvénykönyvek, az egyesület kiadványai, könyvutalványok, külső akkumulátor, fitness karóra, vezeték nélküli fülhallgató, állítható telefontartó, határidőnapló és még sok-sok meglepetés.

Köszönjük a tanároknak, igazgatóknak, diákoknak, korábbi versenyzőinknek, ismerősöknek, szülőknek, diákszervezeteknek, szakkollégiumoknak, egyesületeknek és mindenkinek, aki segített a verseny népszerűsítésében!

Várjuk a megoldásokat és sok sikert kívánunk ezúton is az összes versenyzőnek!

Legfrisebb bejegyzések

11 + 14 =

Share This