Elkezdődött a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

2023. márc 20

Idén már hatodik alkalommal került megszervezésre a Jogi ki mit tud? vetélkedő, s egyben ez a harmadik alkalom, hogy az online térben zajlik a középiskolásoknak szóló vetélkedő.

Az idei verseny jelentkezési űrlapját 44-en töltötték ki, valamint a diákok 14 városból és 15 különböző középiskolából jelentkeztek! A települések a következőek: Kolozsvár, Szászrégen, Brassó, Zilah, Székelyudvarhely, Szamosújvár, Kovászna, Marosvásárhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Torda, Nagyenyed, Dés.

A feladatlapokat kiküldtük, a versenyzők egészen március 30-ig dolgozhatnak a megoldáson és bármilyen segédeszközt használhatnak. Olyan feladatok szerepelnek az idei feladatlapban, mint rácsteszt, igaz vagy hamis állítások, képfelismerés, kifejtős kérdések stb. A feladatok nagyrészt a román jogrendszerrel kapcsolatosak, valamint néhány kérdés a nemzetközi jogot is érinti, de mindennapi helyzeteket vizsgálnak, olyan jogi problémákra mutatnak rá, amelyekkel akár középiskolás diákok is találkozhatnak. Az egyik feladatban egy európai polgári kezdeményezést kell megfogalmazzanak és bemutassanak a versenyzők. Több feladat esetében a véleményükre vagyunk kíváncsiak, érvelési- és fogalmazási készségükre, nem kizárólag az alapvető jogi tudásukra, valamint a kreativitásukat is pontozzuk.

Idén egy online döntőre is sor fog kerülni, ahol az 5 legnagyobb pontszámot elért versenyző fogja összemérni a tudását. Két feladatot fognak kapni, az egyikre tudnak majd előre készülni, mivel az a feladatlaphoz fog kötődni, a másik gyakorlat igényelni fog némi rögtönzést, ám ehhez kapnak a versenyzők segédanyagot.

A vetélkedő a legjobb 5 versenyzőt díjazza. A beküldött megoldásokat ügyvédek, jogászok, mesterjogászok, joghallgatók, a Jogaink egyesület tagjai fogják átnézni és értékelni.

Idén a legjobb 3 versenyző egy brüsszeli tanulmányúton vehet részt Vincze Loránt európai parlamenti képviselő jóvoltából, akinek ezúton is köszönjük, hogy támogatta a vetélkedőt. Az első helyezett egy VIBE bérlettel is gazdagodik a VIBE fesztivál szervezőinek jóvoltából, akiknek szintén köszönjük. Valamint további meglepetésekre számíthatnak a legjobb versenyzők.

Végül, de nem utolsósorban, köszönjük a tanároknak, igazgatóknak, diákoknak, korábbi versenyzőinknek, ismerősöknek, szülőknek, diákszervezeteknek, egyesületeknek és mindenkinek, aki segített a verseny népszerűsítésében!

Legfrisebb bejegyzések

7 + 15 =

Share This