Facebookos szerencsejátékok, nyereményjátékok- mikor vannak legálisan megszervezve, s mikor beszélhetünk akár bűncselekményről is?

2023. márc 29

Biztosan mindenki találkozott már a “giveaway” jelenséggel különböző közösségi oldalakon, valamint az utóbbi időszakban nagyon megnövekedett a szerencsejátékok száma, kifejezetten a Facebookon.

A fő különbség a két jelenség között az, hogy amíg a giveaway során a felhasználók egy megosztásért, lájkért stb. ingyenes próbaterméket nyerhetnek, addig a szerencsejátékokra való benevezés általában egy bizonyos pénzösszeg utalása után valósul meg. Ebben az esetben ugyanis a felhasználók úgy akarják értékesíteni a vagyontárgyaikat, hogy annak a pénzbeli értékét felosztják apróbb egyenlő értékű tételekre, ezekhez pedig számokat rendelnek. Ezeket a számokat az érdeklődők lefoglalják a hozzászólásoknál, majd ha az összes szám elkelt és mindeki utalta az összeget, megtörténik a sorsolás. A szerencsejátékoknál a nyeremények skálája is nagyon változatos, kis értékű elektronikai eszközöktől elkezdve, akár autók nyertesei is lehetünk.

Milyen szabályokat kell betartani, hogy ezek a játékok legálisan legyenek megszervezve a közösségi oldalakon?

A giveaway esetében fontos feltüntetni, hogy ki a szervező, hogy melyek a benevezési feltételek, hogy ki és milyen célból gyűjti a személyes adatokat, hogy meddig lehet benevezni, milyen módszerrel választják ki a nyertest és pontosan miben áll a nyeremény. Ezek az információk mindenképpen fel kell legyenek tüntetve a bejegyzésnél.

A közösségi felületeken szervezett szerencsejátékok helyzete sokkal komplikáltabb. Ugyanezek a tényezők ott is meg kell jelenjenek, ám ezek esetében szükség van az Országos Szerencsejáték Hivatal (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc-ONJ) engedélyére is, ezt állapítja meg a szerencsejátékokra vonatkozó 2009. évi 77-es sürgősségi kormányrendelet. Csak pár kivétel van, amelyek esetében nincs szükség ilyen engedélyre (pl. az iskolákban, napközikben, alapítványoknal szervezett tombolák, ha ezek nonprofit jellegűek). Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, s valaki engedély nélkül szervez tombolát, akár az online térben, szabálysértést követ el, vagy bizonyos esetekben akár bűncselekményről is szó lehet.

Milyen esetben beszélünk szabálysértésről és mikor bűncselekményről?

Ha valaki engedély nélkül szervez, népszerűsít szerencsejátékot, akkor őt 20.000-40.000 lejig büntethetik, a korábban említett sürgősségi kormányrendelet 22-es cikkének első bekezdése szerint, és a bevételt is elkobozhatják. Továbbá, még a résztvevők is felelősségre vonhatók, rájuk 5.000-10.000 lejes büntetés várhat (22-es cikk 6. bekezdés).

Ha valaki engedély nélkül szervezett szerencsejátékok során még csalást is elkövet (előre el van döntve, hogy ki lesz a nyertes, tehát a többi versenyzőnek nincsen reális esélye stb.), akkor már bűncselekményről beszélünk. Fontos megemlíteni, hogy a sorsolásra kitalált oldalakat (Random.org, NumberGenerator stb.) könnyű úgy használni, hogy ne véletlenszerű legyen a sorsolás.

Ezek következtében nem kérdés, hogy miért kerültek át a szerencsejátékok zárt Facebook-csoportokba, amelyekbe általában csak meghívással lehet bekerülni. Ám manapság már a zárt csoportokba írt bejegyzésekért is felelősségre lehet vonni a személyeket, bizonyos körülmények között.

Tehát akár szervezők vagy résztvevők vagyunk, fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a tényezőkkel, mert csak idő kérdése, hogy bírósági perek tárgyát képezzék ezek a szerencsejátékok (is).

Szerző: Biró Réka- a Jogaink Egyesület tagja

Legfrisebb bejegyzések

1 + 7 =

Share This