Jogaink Romániában Magyarul

jogaink romaniaban magyarul

A kiadvány fő célja, hogy magyar nyelven, közérthető formában közöljön olyan jogi ismereteket, amelyek a mindennapi életben fontosak lehetnek. Ezúton is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy mindenki ismerje a rá vonatkozó törvényes jogokat és kötelezettségeket. bátran merjen élni jogaival anyanyelvén, és ezáltal is fejlődjön az erdélyi magyar civil öntudatosság.

A romániai magyar kisebbség egyik nagy kihívása, hogy egy olyan közegben, ahol a törvények idegen nyelven születnek, bonyolult nyelvezetűek és sokszor hozzáférhetetlenek, megértse azokat, ezáltal élni tudjon a jogaival, és eleget tudjon tenni a rá háruló kötelezettségeknek.

Nem egyszerű feladat megérteni a törvények rendszerét, tartalmát, hiszen nehezen lehet rátalálni a megfelelő törvényszövegekre (és ugyan ki járatja közülünk rendszeresen a Hivatalos Közlönyt?), a közigazgatási egységekben sincs megfelelő törvénytár, útbaigazítás azzal kapcsolatosan, hogy mit szabad és mit nem. Ha pedig megpróbáljuk az internet adta lehetőségeket felhasználni, és a világhálón kutatjuk fel a válaszokat a kérdéseinkre, rengeteg információt találhatunk, de azok sok esetben nem aktuálisak, ellentmondásosak és nemegyszer félrevezetőek. Nem találtunk egy olyan átfogó tájékoztatót sem, ami magyar nyelven, érthetően magyarázná el a jogrendszer különböző intézményeit és szabályait, a polgárjogi és a büntetőjogi rendszer sajátosságait, az alapvető jogok és kötelezettségek tartalmát.

Lapozz beleTöltsd le

Kiadványaink

Hallgatói kisokos 2022

Hallgatói kisokos 2022

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Kolozsvári Magyar Joghallgatók Szervezete 2021-ben dolgozta fel azt a kutatást, amely a kolozsvári magyar diákok hallgatói jogaival, illetve kötelezettségeivel kapcsolatos ismereteit szándékozta feltérképezni. A kutatás alapjául...

Fiatal vállalkozók kézikönyve második kiadás 2021

Fiatal vállalkozók kézikönyve második kiadás 2021

Hosszú az út, amíg egy ötletből jól működő vállalkozás lesz. Első lépésben kell egy jó termék vagy szolgáltatás, másodikban egy sor jogi és adminisztratív lépést kell megtenned, hogy a törvényi előírások ne akadályozzák, hanem elősegítsék vállalkozásod megfelelő...

2 + 7 =

Share This