Aziránt érdeklődöm, hogy mit lehet tenni az ellen, ha egy idős embert a fia bántalmaz, bár eddig „csak” szóbenileg, de egyre súlyosabb formában?

Van ugyanis egy 80 éven felüli rokon nénink, akit a fia, amikor részegre issza magát, súlyosan megfenyeget, pl. hogy megöli, ha rendőrt hív és hogy felgyújtja a házat. Ezek eddig szóbeli fenyegetések voltak, de történt már olyan, hogy az udvaron ráncigálta és húzta végig. Sajnos a néninek súlyos csontritkulása is van, nehezen tud járni, egyszer már a combcsontja is eltörött, tehát nem sok kellhet a tragédiához, ha a fia netán rátámad.

Ez az agresszív fiúgyermek egyébként a saját öccsét is megtámadta már, aki amúgy szerencséjére nem egy háztartásban él velük.

De a néni tehetetlen, nem tud kihez fordulni, nem tud hová menekülni. A rendőrség is csak akkor lép közbe, amikor már tettlegességig fajul a helyzet, ezt pedig azért nem kellene megvárni.

Mit lehet tenni? Az idősotthon lenne az egyetlen megoldás? Vagy létezik valamiféle menedék idősek számára is, mint ahogy van a gyermekes anyukáknak?

 

Jogaink Egyesület Válasz dátuma 2023. november 3