Jogi ki mit tud? avagy te tudsz keretek közt mozogni? II. forduló. Döntő

2019. okt 28

jogi ki mit tud donto 2019

Jogi ki mit tud? – avagy te tudsz jogi keretek között mozogni? Jogi verseny középiskolásoknak

Idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Jogi ki mit tud? vetélkedő a Jogaink Egyesület szervezésében.

Az idei verseny érte el az eddigi legnagyobb sikert, mivel most jelentkezett a megmérettetésre a legtöbb versenyző. Összesen 45 csapat küldte el a jelentkezését, Erdély 16 középiskolájából és 12 különböző városból. Az első fordulóban a csapatok online felületen kapták meg a feladatlapokat, amelyben különböző kreatív jogi tematikájú kérdésekre kellett választ találniuk. Az itt összegyűjtött pontszámok alapján a 10 legjobb csapat a Kolozsváron tartott döntőben mérte össze tudását és leleményességét. A döntőnek idén is a János Zsigmond Unitárius Kollégium adott otthont október 26-án.

A döntőre olyan városokból érkeztek csapatok, mint Csíkszereda, Kézdivásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Torda, Szatmárnémeti, Kovászna és Kolozsvár.

A döntő feladatai között általános jogi ismeretek felmérése, kreatív szövegírás, kakukktojás keresése, valamint a kiskorúak polgári eljárások során való meghallgatására vonatkozó törvénycikkely gondolatainak helyes sorrendbe állítása és ennek szerepének megállapítása is szerepelt. A döntő közkedvelt feladata, a perszimuláció idén is megrendezésre került. A csapatok tagjai komoly átéléssel játszották a szerepeiket, többek között ügyészek, ügyvédek, és a gyámhatóság alkalmazottainak bőrébe bújhattak.

A versenyen a következő eredmények születtek:

I.hely: KOGOJ nevű csapat- csapattagok: Albert Zsófia, Tonk Boglárka, Kolozsvár, iskola: Apáczai Csere János Elméleti Líceum

II.hely: JOGGEREK csapat- csapattagok: Csűri Enikő, Kovács Dávid, Nagyvárad, iskola: Mihai Eminescu Főgimnázium

III.hely: JOGARÁSZOK nevű csapat- csapattagok: Lázin Alessandra, Bauer Dániel, Szatmárnémeti, iskola: Johann Ettinger Német Tannyelvű Elméleti Líceum és Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum

IV.hely: AVOCAT(D)OK csapat- csapattagok: Kerezsi Bernadett, Beke Tímea, Kézdivásárhely, iskola: Nagy Mózes Elméleti Líceum és Református Kollégium

V. hely: LAWLESS nevű csapat- csapattagok: Oláh Balázs, Kathonay Bence, Nagyvárad, iskola: Mihai Eminescu Főgimnázium

A díjazottak bíróság és ügyvédi iroda látogatást, Vibe fesztivál bérleteket, hordozható hangszórókat, külső akkumulátorokat, fülhallgatókat, lengőágyakat, könyveket és sok más értékes ajándékot kaptak jutalmul. Az előző évekhez hasonlóan, nem csak a díjazottak, hanem minden versenyző ajándékkal térhetett haza. A döntő egy közös pizzázással és kiértékelővel zárult.

A verseny célja az volt, hogy gazdagítsuk a diákok jogi ismereteit és a verseny által közelebb vigyük és megismertessük a sokszor nyers és nagyon komoly jogi világot. A versenyben résztvevő diákok olyan jogi ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a mindennapi életben elengedhetetlenek. Ezúton is gratulálunk a résztvevő csapatoknak!

A verseny fő támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Vibe Fesztivál, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a KM Photography, akiknek külön köszönettel tartozunk.

Köszönetet mondunk ezúton minden diáknak aki részt vett a versenyen, a tanároknak, igazgatóknak és minden ismerősnek, aki segített a verseny népszerűsítésében és szervezésében, a támogatóinknak és az önkénteseinknek a kitartó munkájukért.

A beszámoló szerzője: Bíró Réka önkéntes

Legfrisebb bejegyzések

9 + 9 =

Share This