Legfontosabb tudnivalók az október 25-én érvénybe lépő járványügyi korlátozásokról

2021. okt 25

otkober 25 korlatozasok romania

Az ország teljes területén szigorúbb járványügyi intézkedések léptek hatályba október 25-én, amelyek legkevesebb 30 napig érvényesek. A következő sorokban ezeket mutatjuk be.

A maszkviselés ismét kötelezővé válik úgy beltérben, mint kültéren is. Ez alól kivételt képeznek az 5 év alatti gyerekek, azon személyek, akik egyedül tartózkodnak egy adott helyiségben (irodában), televíziós adások műsorvezetői és meghívottjaik, a különböző felekezetek képviselői istentisztelet közben, illetve azon személyek, akik megerőltető fizikai munkát végeznek.

Minden helységben kijárási tilalom lép érvénybe 22:00 és 5:00 óra között. Ezek a korlátozások nem érintik a védőoltással rendelkezőket, továbbá azokat, akik munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás céljából vagy egyéb jól megalapozott indokból hagyják el lakhelyüket a fent említett órákban. A védőoltással nem rendelkezőknek szükséges bemutatni egy, a munkáltató által kiállított igazolást, illetve egyéb esetben egy saját felelősségvállalási nyilatkozatot.

Hotelek, kávézók és éttermek 50%-ban fogadhatnak csak vendégeket és csupán 5:00 és 21:00 óra között. A korlátozások a belterekre és a teraszokra egyaránt vonatkoznak. A vendégeknek minden esetben rendelkezniük kell oltási igazolvánnyal, vagy igazolni kötelesek, hogy az elmúlt 15-180 napban átestek a COVID-19 víruson. Élelmiszerek és/vagy italok fogyasztása kültéren, az erre kijelölt helyeken csak azon személyek számára engedélyezett, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy igazolni tudják, hogy az elmúlt 15-180 napban igazoltan átestek a víruson.  Ugyanezen korlátozások érvényesek a mozik, múzeumok, színházak és könyvtárak esetében is.

A szórakozóhelyeken, bárokban és klubokban tilos bármilyen tevékenységet folyatni. Emellett az elkövetkezendő 30 napban tilos bármely magánrendezvény szervezése (pl. esküvő, keresztelő).

A légi-, vasúti és közúti közlekedés a járványügyi szabályoknak megfelelően, a higiéniai előírások betartásával (kézfertőtlenítés, folyamatos maszkviselés) történik mindenki számára. A gyógyszertárak, benzinkutak és élelmiszer szállítással foglalkozó egységek is normális munkaprogram szerint folytathatják tevékenységüket, a higiéniai előírások betartásával.

Sport- és fitnesztermek, úszódák és játéktermek teljes befogadóképességük csupán 30%-ában fogadhatnak vendégeket. A belépés csak azon személyek számára engedélyezett, akik rendelkeznek védőoltással vagy igazolni tudják, hogy az elmúlt 15-180 napban átestek a fertőzésen.

Míg a vásárokon és bolhapiacokon a maximális befogadóképesség 30%-a tölthető be, addig az élelmiszerpiacokon ez az arány 50%. Az első esetben viszont szükséges a zöld igazolvány felmutatása.

Ami a munkahelyeket illeti, azokban az esetekben, amelyekben lehetséges a távmunka bevezetése, az alkalmazók kötelesek az alkalmazottjaik legkevesebb 50%-ának elrendelni azt. Ha ez nem lehetséges, és az adott munkahelyen több, mint 50 személy végzi munkáját, a munkaprogramot kötelezően át kell alakítani olyan módon, hogy a két alkalmazottakból álló csoport programja közt legkevesebb egy óraszünet legyen.

A központi és helyi közintézmények épületeibe – az alkalmazottak kivételével – csak azon személyek léphetnek be, akik rendelkeznek COVID-19 elleni védőoltással, fel tudnak mutatni egy legfeljebb 72 órás negatív PCR vagy egy lefeljebb 48 órás negatív gyorstesztet, illetve igazolni tudják, hogy az elmúlt 15-180 napban átestek a fertőzésen. Ezen korlátozások alól kivételt képeznek a munkájukat végző ügyvédek.

A közintézmények mindazonáltal megtesznek mindent annak érdekében, hogy sürgős esetben a zöld igazolvánnyal nem rendelkező állampolgárok is hozzáférjenek a közszolgáltatásokhoz (pl. halotti anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat igénylése), így lehetőség nyílik a dokumentumok online térben történő igénylésére, valamint közvetlenül az épületek előtt elhelyezett pultoknál.

Azon személyek, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, illetve nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 15-180 napban átestek a fertőzésen továbbra is szabadon járhatnak templomi alkalmakra és élelmiszerüzletekbe (piacok, vásárok, bevásárló központok kivételével).

Legfrisebb bejegyzések

3 + 2 =

Share This