Mi foglalkoztatja a középiskolás diákokat?-európai polgári kezdeményezések a Jogi ki mit tud? vetélkedő versenyzőitől

2023. ápr 25

Az idei Jogi ki mit tud? vetélkedő egyik feladatának megoldásához a versenyzők egy európai polgári kezdeményezést kellett megfogalmazzanak és bemutassanak. A polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a tagállamok jelentős részében élő, legalább egymillió uniós polgár közvetlenül az Európai Bizottsághoz (EB) terjesszen az EU hatáskörébe tartozó, őket érintő jogszabály-módosításokat, a versenyzők pedig el kellett képzeljék, hogy ezek a feltételek megvalósultak és meg kellett fogalmazzák a saját kezdeményezésüket. Ezen feladat megoldásánál a diákok véleményére, kreativitására, valamint szövegalkotási készségeire voltunk kíváncsiak.

Szám szerint 25 kezdeményezés érkezett be a résztvevőktől olyan témákat érintve mint a választói jog, menstruációs szabadság, környezet szennyezés, éghajlatváltozás, oktatási rendszerek fejlesztése, nyugdíjkorhatár csökkentése, egészségügy, etnikai integrációs problémák, digitális oktatás fejlesztése, szexualitás az oktatásban, szerencsejátékok korlátozása, valamint a közösségi média negatív hatása a társadalom fiatal tagjaira.

A kezdeményezések elkészítésében a diákok figyelembe vették más országok jogszabályait is, igyekezvén javaslataikat gyakorlati példákkal alátámasztani – olyan államokat említve melyekben az általuk javasolt intézkedések hatásosak voltak.

A kezdeményezések többségének témája a környezetszennyezés, illetve a klímaváltozás, melyek aktuálisak és vitathatatlan fontossággal rendelkeznek, hisz az egész emberiség jövőjét érintik. Itt megemlítenénk pár ötletet:

Felhívom az Európai Bizottság figyelmét, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek nemcsak a városokban, hanem azon kívül lévő illegális szemétlerakó helyekre, amelyek tönkre teszik környezetünket. Ezzel párhuzamosan ebben az ágban dolgozók bérét is sürgetem megemeltetni Uniós szinten, mert ők tudnak csak megvédeni minket az orbitális mennyiségű szeméttől.”

„Az Európai Unió nagyon nagy figyelmet fordít a klímaváltozás és a környezetvédelem kérdéseire, és már számos jogszabályt hozott ezen a területen. Azonban még mindig van hely a javulásra, és új intézkedésekre van szükség a fenntartható jövő biztosítása érdekében. Ezért javasolnék egy olyan polgári kezdeményezést, amely az alábbiakat célozná:1. Az EU átállása teljesen megújuló energiaforrásokra (…) 2. Az egyszer használatos műanyagok betiltása (…) 3. A fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása(…).”

„Az éghajlatváltozás már mostanra jelentős hatással van az életünkre, és ha nem teszünk valamit, ez a hatás tovább fog nőni. Az Európai Uniónak ezért kulcsfontosságú szerepet kell vállalnia a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és el kell érnie a karbonsemlegességet a lehető leghamarabb.”

Ugyanakkor, több kezdeményezés a tanulók jogait és az iskolai rendszerek hiányosságait, hibáit érintette.

Továbbá, a közösségi média negatív hatásai a fiatal generációra is figyelembe került. A kezdeményezés rávilágított az influencerek”, más néven internetes celebek  tevékenységének negatív befolyására a fiatal generációk esetében. Az influencerek által hirdetett valóság nem mindig valós, ennek következtében a fiatal, tapasztalatlanabb generáció hamis képet lát, illetve hisz igaznak az élet fontosabb területein, jelentős mentális betegségeket okozva. A kezdeményezés beküldője szerint:

„Valamilyen jellegű korlátozásokra lenne szükség, amelyek által vagy a hirdetett üzenet lenne leellenőrizve vagy pedig az, hogy milyen korosztály tulajdonában áll a közösségi média profil.

Legfrisebb bejegyzések

Lejárt a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

Lejárt a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

Április 22-én, szombaton került megszervezésre a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő döntője, online. A döntőbe az első fordulóban az 5 legnagyobb pontszámot elért versenyző jutott be. Az online döntő keretén belül 2 feladatot kaptak a versenyzők, be kellett részletesebben...

11 + 3 =

Share This