Az államelnök szerepéről

2019. nov 05

Vasárnap ismét arra szavazhatunk, hogy kit szeretnénk Románia Elnökének. Épp ezért fontosnak tartjuk, hogy felvázoljuk, mivel is foglalkozik ő, milyen konkrét feladatai vannak az államvezetésben.

Tehát ki is Románia Elnöke és mi a szerepe? Ő az aki képviseli a román államot és közvetítői funkciót gyakorol az állam hatalmai között, valamint az állam és állampolgárai között. 5 éves mandátummal rendelkezik és csupán két mandátumot tölthet be ugyanaz a személy. Románia Elnöke ugyanúgy külpolitikai, mint belpolitikai feladatokat is ellát. A külpolitika terén, ő az aki az országot képviseli (például tagja az Európai Tanácsnak) és bizonyos nemzetközi szerződéseket megköt. Ugyanakkor az ő feladata a diplomáciai képviselők megbízása/visszahívása. Legfontosabb belpolitikai feladatai közé sorolhatjuk a Kormány kinevezésekor történő miniszterelnöki tisztségre való jelölést és kormányátalakítási feladatokat. Az elnök részt vehet a Kormány ülésein és üzeneteket közvetíthet a Parlamentnek, bizonyos esetekben akár feloszlathatja a Parlamentet és népszavazásra kérheti fel az állampolgárokat. Az államelnök hirdeti a Parlament által elfogadott törvényeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezekben a kérdésekben nem egyedül dönt az elnök.

Talán most felmerül benned az a kérdés, hogy mi is a helyzet akkor azokkal az ígéretekkel, amiket ilyenkor a jelöltektől lehet hallani az iskolák, korházak építéséről vagy az adózási kérdésekről. Sajnos az államelnöknek ezekhez a kérdésekben csak érintőleges hatásköre van, hisz ezek a feladatok nagymértékben a Kormányhoz tartoznak, a törvényhozás pedig alapvetően a Parlament feladata. Az Elnök nem rendelkezik a törvényhozási feladatokkal, még kivételes esetekben sem fogadhat el törvényeket és nem ő irányítja a közigazgatási feladatokat. Ezek mind a Kormány vagy a Parlament feladatai.

Legfrisebb bejegyzések

7 + 1 =

Share This