Ha nem fizet a bérlő

2017. jún 29

Ha nem fizet a bérlő… A kilakoltatásról

A bérbeadási szerződés az egyik legelterjedtebb szerződés. A Ptk.1777- 1835 cikkelyei szabályozzák, azokat az eseteket, amikor egy tulajdonos használatba adja másnak ingatlanját bér fejében. Bérbeadási szerződést legtöbb 49 évre lehet kötni.

A bérbeadó számára a bérbeadási szerződés az ingatlanja feletti tulajdonának élvezete, amely jövedelmet is hoz.

Azonban, sokszor előfordul, olyan kellemetlen helyzet, amikor a bérlő nem akarja vagy nem tudja tovább fizetni a bért, és előfordulhat az is, hogy a lakásból sem hajlandó távozni. Mitévő lehet ilyen esetben a bérbeadó?

Ilyenkor, a tulajdonost két fontos dolog érdekli, hogy  megkapja az elmaradt bért és a rosszul fizető bérlő mielőbb távozzon a lakásból.

Az ilyen esetekre a Petk. az 1033-1048 cikkelyekben szabályoz egy egyszerű kilakoltatási eljárást. Ezt a fajta kilakoltatási eljárást a lakást jogtalanul használó személy ellen lehet indítani. Ilyen személyek például azok akiknek lejárt vagy megszűnt a bérbeadási szerződésük vagy soha nem is volt, esetleg más személy aki önkényesen ott tartozkódik.

Amikor a bérlő nem fizeti ki a bérleti díjat a bérbeadónak jogában áll egyoldalúan felmondani a szerződést. 

A kilakoltatási eljárás egy felszólítással kezdődik, amelyben a bérbeadó felszólítja a bérlőt, hogy a lakást hagyja el, a felszólítástól számított legtöbb 30 napon belül.

A felszólítás nem szükséges azokban az esetekben, ha a bérbeadási szerződés tartalmaz egy olyan záradékot, amely ezt előírja.

A kilakoltatás békés utón is történhet, amikor a bérlő saját maga elhagyja az ingatlant, miután a bérbeadó erre felszólította. Ebben az esetben a bérbeadó bemehet a lakásba, újra használatba veheti azt, egyéb formaság nélkül.

Abban az esetben, amikor a bérlő nem hajlandó a felszólítás után sem elhagyni a bérelt lakást, a bérbeadó a bírósághoz fordulhat  kilakoltatási kéréssel. 

Az illetékes bíróság az, ahol az ingatlan található, igy a bérlő erre a címre fogja kapni az idézéseket.

Az eljárás gyors, rövid határidőket szabnak meg, zártkörü tárgyalás keretében zajlik és a a válaszirat sem kötelező. A kilakoltatási kérés keretén belül lehetőség van az elmaradt béreket is kérni.

Abban az esetben ha a berbeadási szerződés az Adóhivatalhoz is be van jegyezve, a szerződés végrehajtható a ki nem fizetett béreket illetően, igy a tárgyaláson nem szükséges a felek jelenléte.

Az alperesnek, (bérlő) nincs lehetősége a pert bonyolítani, illetve, nem fogalmazhat meg viszontkereset és nem kérheti más személyek perbe hivását. Csak egy külön eljárás során van lehetőség az ilyen kérvényeit érvényesiteni.

Az elsőfokú bíróság végzése végrehajtható.

A kilakoltatásról szoló határozat érvényes a bérlőn kivül azokra a személyekre is, akik az ingatlant használják a volt bérlővel együtt. (család, barátok stb.) Ez az egyszerűsített kilakoltatási eljárás hatásosnak és gyorsnak bizonyul. Ennek ellenére, tudni kell, hogy december 1- je és március 1 -je között nem szabad kilakoltatni senkit.

Legfrisebb bejegyzések

1 + 1 =

Share This