Jogi ki mit tud?- avagy te tudsz jogi keretek között mozogni? Jogi verseny diákoknak

2018. nov 18

jogi ki mit tud 2018

Idén második alkalommal megrendezésre került a Jogi ki mit tud? – verseny a Jogaink Egyesület szervezésében.

Az első kiadás sikerének köszönhetően, több, mint 35 csapat jelentkezett, 10 jutott be a döntőbe, amelynek a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium adott otthont november 17-én.

Az első fordulóban Erdély 8 különböző városából jelentkeztek versenyzők, Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Szászrégenből, Kolozsvárról, Szamosújvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről

A két fordulós verseny feladatai között intézmények felismerése, általános jogi ismeretek felmérése és kreatív szövegírás is szerepelt. A döntő jellegzetes feladata a perszimuláció volt, amely során a két fős csapatok tagjai ügyvédek, bírók vagy ügyészek szerepeibe bújhattak.

A jogi versenyen a következő eredmények születtek:

I. helyezést nyert a JogHurt nevű csapat – csapattagok: Székely Evelin-Beáta és Varga Zoltán, Kolozsvár, iskola: János Zsigmond Unitárius Kollégium;

II. helyezést nyert a Kiscsaládunk csapat – csapattagok: Biró Sára, Incze Gáspár, Marosvásárhely, iskola: Bolyai Farkas Elméleti Líceum;

III. helyezést ért el a Jogi Bear csapat – csapattagok: Coșkun Yasemin, Benkő Hunor, Szászrégen, iskola: Lucian Blaga Technológiai Líceum.

Dicséretben részesült a Lawbreakers csapat – csapattagok:Pető Melinda, Szabó Zsuzsánna, Székelyudvarhely, iskola: Tamási Áron Elméleti Líceum és az Okoskák csapat – csapattagok: Pál Kincső Beáta, Vass Erika Izabella, Brassó, iskola: Áprily Lajos Főgimnázium.

A díjazottak bíróság és ügyvédi iroda látogatást, Vibe fesztivál bérleteket, fitness karórákat, lengőágyakat, könyveket, irodaszereket és sok más értékes tárgyat kaptak jutalmul. Az tavalyi versenyhez hasonlóan, nem csak a díjazottak, hanem minden versenyző ajándékkal térhetett haza. A döntő egy közös pizzázással és kiértékelővel zárult.

A verseny célja az volt, hogy gazdagítsuk a diákok jogi ismereteit és a verseny által közelebb vigyük és megismertessük a sokszor nyers és nagyon komoly jogi világot. A versenyben résztvevő diákok olyan jogi ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a mindennapi életben elengedhetetlenek.

Ezúton is gratulálunk a résztvevő csapatoknak és szeretettel várunk minden érdeklődőt a jövő évben tartandó megmérettétésre is.

A verseny fő támogatói a Bethlen Gábor Alap, a Vibe Fesztivál, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, akiknek külön köszönettel tartozunk.

Köszönetet mondunk ezúton minden diáknak aki részt vett a versenyen, a tanároknak, igazgatóknak és minden ismerősnek, aki segített a verseny népszerűsítésében és szervezésében, a támogatóinknak és az ökénteseinknek a kitartó munkájukért.

Péter Fruzsina

fotó: Balogh Zsuzsa

Legfrisebb bejegyzések

13 + 9 =

Share This